Muzički vodič od 12. do 19. aprila 1Foto: Green love

Svakog petka portal Danasa preporučuje žurke, svirke, koncerte, i događaje praćene dobrim zvukom, koji će se odviti u narednih sedam dana.

12. april – Fatima Hači na Green Love festivalu

Španska kraljica tehno muzike, Fatima Hači uveličaće jubilarnu desetu godinu postojanja Green love festivala. 12. aprila Spensom će se još jednom proneti najkvalitetniji bitovi za koje će upravo ona biti zaslužna – dama koja svojim zvukom obara publiku.

Fatima Hači, Španjolka arapskog porekla spaja analogne, klasične ali i najmodernije zvuke i to u kombinaciji sa zvucima svojih predaka. Ona je majstor za predstavljanje egzotičnih afričkih korena. Njeni setovi su inovativni, smeli i nemilosrdni, te ukoliko patite od nedostatka zabave, Fatima će vas zagrejati do usijanja, poručuju organizatori.

Pored nastupa dark tehno zvezde ovo veče uveličaće dobro poznati TKNOSugar LobbyMiloš Vujović i RanchaTek.

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 212. april – Fijuk sajam

Repetitor, jedna od najvećih koncertnih atrakcija i verovatno najenergičniji sastav na ovim prostorima, svira na Fijuk sajmu u petak u Centru za urbanu kulturu Imago. Žurku će oko ponoći da otvori sjajni mladio trio – Sitzpinker, a pre i posle koncerta muziku će puštati DJ Shustera.

12. i 13. april – Festival srpskog podzemlja 5

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 3Festival srpskog podzemlja održaće se u hali 6 Novosadskog sajma i tom prilikom nastupiće 16 bendova koji će se na ovogodišnjem festivalu bez prekida smenjivati na dve festivalske bine, istaknuto je u najavi događaja.

Organizatori su najavili bendove koji će svirati: Tri kapljice, Brigand, Otvoreni prelom, Riverroth, Casillas, Plamen večnosti, Northern revival, Pogonbgd, Reflection, Po kratkom postupku, The stone, Downstroy, Blankfile, Slavina ljubavi, Vicery.

Organizatori su najavili da na ovogodišnjem festivalu po prvi put predstavljaju specijalne goste iz inostranstva, legendarni ex YU speed thrash metal bend Sarcasm.

 13. april – Superheroji alternativne scene u ulozi DJ-a – Buka! Sada!

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 4Pozorište KPGT od 21 ugostiće u okviru manifestacije BUKA! SADA! – Beogradska Ultimativna Kulturna Akcija, superheroje alternativne scene koji u ulozi disk džokeja, na tri stejdža, biraju muziku za sve ljubitelje dobrog zvuka: Mile Kekin (Hladno Pivo), Cane (Partibrejkers), Ivan Novak (Laibach), DJ Njegova Ekselencija Crni Zub, Vasil Hadžimanov, Vukašin (Irie FM), Dr. Pop (Atheist Rap), Koyot (Eyesburn), Jovan (Del Arno Bend), Žika Todorovic, Uroš Đjuric, Slačala (Artan Lili), Maja (E Play), Constructa i Zoe Kida (Zemlja Gruva), Igor (Plejboj), Boško (Straight Mickey and the Boyz) i još iznenađenja uskoro…

Ove godine smo u goste pozvali i poznate regionalne izvođače koji će svojim nastupom izbrisati sve granice. BUKA! SADA! je i nastala upravo sa ciljem promovisanja određenih gradskih vrednosti i muzike čije je postojanje ostavilo neizbrisiv trag u istoriji Rock&Rolla čitavog regiona. BUKA! SADA! želi da povrati sjaj davno zaboravljenih kućnih zabava na kojima se druži, provodi, pleše i sluša dobra muzika, istakli su organizatori.

13. April – My Tear

Galerija Kvaka 22 ugostiće My Tear, grupu iz Skoplja, čiji nastup počinje u 21 sat.

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 5Bend je nastao kada je grupa Fonija jednostavno promenila svoje ime. Razlog je bio novi zvuk benda koji je odjednom iz punk rocka postao indie new wave. Deo su Balkan Veliki scene, okupljena oko studija 1060 u Zapadnom Skopju. U godinu dana postojanja, bend je brzo izašao iz anonimnosti sa singlovima: Ostavi me da bidam, Posledniot Dedo Mraz (zajedno sa Petrom Mladenovskim iz Superhiksa) i Lagi šareni koji su čak dospjeli na lestvicama popularnih radio stanica u Makedoniji. Ostavi me da bidam je proveo 3 nedelje na vrhu top listi Antenne 5 i Radio Bubamare i proglašena je singlom godine prema kultnom indie radiju Kanal 103. Članovi My Teara su sadašnji ili bivši članovi Bernays Propagande, XAXAXA, FxPxOx i 21 veka. Dolaze nam u Beograd u sklopu svoje Evropske turneje na kojoj promovišu svoj debi album, istakli su organizatori.

14. april – Magija Violine: Sergej Krilov u Kolarčevoj zadužbini

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 6Virtuoz na violini, Sergej Krilov i renomirani Litvanski kamerni orkestar ostvariće novi susret sa beogradskom publikom u nedelju, u Kolarčevoj zadužbini, u organizaciji Centra beogradskih festivala, istaknuto je u najavi događaja.

Organizatori su saopštili da su živahno muziciranje, intenzivna lirika i lepota tona osobine koje su ovom izvanrednom umetniku osigurale mesto među najpoznatijim izvođačima danas. Ukazali su i to da ga kritika opisuje kao muzičara besprekorne tehnike i intonacije, koji koristi snažnu umetničku imaginaciju da iskaže svoje muzičke ideje. Organizatori su dodali i to da je Sergej Krilov iz svog raznovrsnog repertoara za beogradski koncert odabrao najlepše kompozicije Čajkovskog (Serenada), Sarasatea (Andaluzijska romansa i Karmen fantazija) i Sen-Sansa (Introdukcija i Rondo kapričozo).

14. april – Manu Katché & Matija Dedić

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 7Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu, Manu Katche, premijerno će nastupiti sa čuvenim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem, u Beogradu, 14. aprila u okviru Musicology Barcaffe Sessions, u klubu Bitefartcafe. Ovim virtuozima na sceni pridružiće se i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte, istakli su organizatori u najavi događaja.

Oni su povodom nastupa dodali da je Manu Katche karijeru započeo kao bubnjar Pitera Gejbriela, nastavio je sa Tracy Chapman, Joni Mitchell, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Gibonnijem 2001. godine. U beogradskom kultnom klubu Bitefartcafe nastupao je prvi put pre čak 14 godina. Kako sam kaže, njegovi afrički koreni su bili presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mešavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata džeza. Do saradnje sa Matijom je došlo na inicijativu zajedničkog prijatelja Miše Relića, direktora koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions.

16. april – Barcelona Gipsy

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 8Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni, održaće koncert u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini utorak u 21 sat, istakli su organizatori.

Pored Beograda, bend će nastupiti i 10. aprila u Užicu u Kulturnom centru, 11.aprila u Čačku u Domu kulture, dok će u Novom Sadu odžati dva koncerta 13. i 14. aprila u Studiju M.

Kovačević je rođeni Beograđanin koji već 18 godina živi u Barseloni. On sa svojim prijateljima čini svetski poznatu atrakciju “world music” muzičke scene, bend „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“. Osim Kovačevića, bend čine španska pevačica Sandra Sangiao, katalonski klarinetista Dani Karbonelj, italijanski harmonikaš Matija Skiroza, francuski gitarista Žulijen Šanal, perkusionista iz Grčke, Stelios Togijas i ukrajnski violinista Oleksandar Sora.

16. april – Catrin Finch & Seckou Keita

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 9Uzvišena saradnja višestruko nagrađivanih virtuoza – velšanke Katrin Finč (Catrin Finch) i senegalca Seku Keite (Seckou Keita Music), koji će nastupiti u utorak u Bomu omladine Beograd u 20 sati – predstavlja fantastičnu muzičku avanturu. Catrin Finch & Seckou Keita zaviruju u dubinu dveju različitih muzičkih tradicija transformišući ih, u maestralnoj sinergiji, u savremenu muziku koja je njihove koncerte učinila jedinstvenim muzičkim iskustvom – istakli su organizatori.

19. april – David Bowie Tribute By GIFT & Friends

Muzički vodič od 12. do 19. aprila 10Dark glam bend GIFT nastupiće kao Bowie tribute u Subbeernom Centru u 21.30, istakli su organizatori i dodali da su u njihove scenske nastupe uključeni elementi kabarea i burleske uz zavodljive melodije i žestoke rock rifove. Autentičnosti najviše doprinosi performerska harizma koju iznosi frontman Jovan Matic aka Joca Ajkula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari