Muzički vodič od 6. do 12. jula 1

Svakog petka portal Danasa preporučuje kako da narednih sedam dana provedete opuštajući se uz muziku. Pogledajte šta je sve najavljeno od muzičkih dešavanja za naredni period.

7. jul – Daily Trance party by the river Vol. 4

Muzički vodič od 6. do 12. jula 2Mesto održavanja: reka Gradac, Valjevo

Digital Nexus predstavlja četvrti dogadjaj u serijalu dnevnih zurki koje su započete prošlog leta na reci Gradac. Lepa priroda, dobra muzika, kupanje na dva metra od dancefloor-a, sve to omogućeno je posetiocima ove žurke.

Glavni apel organizatora jeste očuvanje prirode koja se nalazi u neposrednoj blizini zaštićenog područja kanjona Gradac. Ulaz na žurku košta 700 dinara, i to je jedini novac koji ćete dati jer je šank od početka do kraja događaja “slobodan”, a to podrazumeva besplatna pića i to bez mogućnosti da ih u nekom trenutku zafali.

Učestvuju:
Cheda – TesseracTstudio / Brooka Musica org.
Vlada – Digital Nexus (retro set)
Srle – Digital Nexus
Milan – PsyStream

7. jun – Koncerti na zidiću, Filip Sokač Kvartet

Muzički vodič od 6. do 12. jula 3Mesto održavanja: Dom omladine Beograda / Plato Milana Mladenovića

Kvartet koji je nastao 2018. godine u Beogradu, u sastavu učenika džez odseka Muzičke škole “Stanković”. Bend predvodi Filip Sokač, alt saksofon, dok mu se na ostalim instrumentima pridružuju Katarina Kačetova, klavijatura, Milija Paunović, kontrabas i Dimitrije Marković, bubnjevi. Repertoar čine džez standardi u aranžmanima članova benda.

7. jul – Detlef

Muzički vodič od 6. do 12. jula 4Mesto održavanja: Splav Lasta, Beograd

Detlef je muzičar čiji su se setovi mogu čuti na najboljim lokacijama na svetu. Karijeru je započeo u Grčkoj 2010. godina a iza sebe već ima izdanja za Hot Creations, Moon Harbour, Viva Music, Defected i mnoge druge lejblove.

Jedan je od omiljenih izvodjača na Ibici zbog specifičkog tech house zvuka, a nastupao je u klubovima Space, Erlow, DC-10. Zvezda Hot Creations-a će se postarati da zvuk Ibice bude na Lasti. Žurka počinje u 18h, dok zajedno sa Detlef-om nastupaju Vuk Smiljanic i Kid Kimii.

7. jul – Abba Real Tribute Band

Muzički vodič od 6. do 12. jula 5Mesto održavanja: Ada Ciganlija, Beer Garden

U šumi u Beogradu pravimo pravu disco žurku u stilu 70-ih. Šljokice, zvoncare, šašave naočare i frizure su apsolutno dobrodošle. Donosimo ono najbolje iz 70-ih, a to je muzika, navode organizatori.

ABBA Real Tribute Band energično izvodi hitove poput Waterloo, Dancing queen, Mamma mia, SOS i mnoge druge na originalan način, ali opet ne izlazeći iz okvira autentičnog. Ovo je koncert za uživanje u muzici i scenskom nastupu, ali i svojevrstan vremeplov.

Beer Garden ove godine je i SubBeerni centar – letnja oaza spakovana u debelom šumskom hladu, na samom početku makiške strane Ade Ciganlije.

8. jul – Texas flood

Muzički vodič od 6. do 12. jula 6Mesto održavanja: Ada Ciganlija, Beer Garden

Beogradski power trio „Texas Flood“ postao je već svojevrstan simbol Beer gardena. Pivo i blues rock se savršeno slažu i nezamislivo je da na bini ove manifestacije ne zasvira Nenad Zlatanovic aka Mr. Swagger, poštovani gitarista i pevač sa svojim bendom.

9. jul – Koncerti na zidiću Monday Blues 2018. #6

Muzički vodič od 6. do 12. jula 7Mesto održavanja: Dom omladine Beograda// Plato Milana Mladenovića

Nastavlja se serijal low-noise bluz koncerata na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, nastupom dvojca koji stoji iza projekta „The Untouchablues“ i rok sastava „Nesalomivi“: Aleksandar Đukić, bas & glas i Bojan Vulin, gitara & glas.

U intimnoj izvođačkoj formi, sa sopstvenim čitanjem najrafiniranijih bluz autorskih opusa, ovaj Monday Blues dvojac nastupa u okviru ciklus bluz programa u 2018. godini, kojima Dom omladine Beograda afirmiše ponedeljak kao programski dan. Njihovi heroji su legendarni Robert Johnson, Elmore James, Big Bill Broonzy, Otis Rush, Sonny Boy Williamson

11. jul – Dean Bowman i BluesTone Band

Muzički vodič od 6. do 12. jula 8Mesto održavanja: SKC, Beograd

BluesTone Band i američki gospel bluz pevač Din Bauman nastupiće na predstojećem BELEF-u 11. jula, u 21h u Bašti Studentskog kulturnog centra.

Bauman je bivši pevač kultne grupe Screaming Headless Torsos, i jedna od ključnih figura njujorške džez, rok i avangardne muzičke scene ranih devedesetih. Snimio je preko 32 albuma i sarađivao sa eminentnim umetnicima kao što su Reggie Workman, Charlie Hunter, Don Byron, Bernie Worell, Steve Coleman, Vernon Reid, MeShell Ndegeoshello, a bio je i glavni vokal na turneji „John Scofield plays Ray Charles’ music“.

Jedan je od nominovanih, 2014. godine, za Juno nagradu za najbolji tradicionalni džez album godine, a 2009. postao je svetski poznat zahvaljujući albumu „Acappella Death Do not Have Mercy“.

12. jul – Otvaranje EXIT Festivala

Muzički vodič od 6. do 12. jula 9
Foto: David LaChapelle

Mesto održavanja: Petrovaradinska trvđava

Prvog dana Exit festivala nastupiće pedeset izvođača iz celog sveta, a nastupi će se održavati na preko deset bina. Najpopularniji muzički festival u Srbiji trajaće od 12. do 15. jula, a na njenim binama iz sata u sat smenjivaće se mnogobrojni strani i domaći muzičari.

Nakon što u četvrtak, 12. jula na glavnoj bini nastupe alt-rok i art-pop dive LP i Fever Ray, uslediće veliki muzičko-scenski performans, inspirisan ličnim osećajem slobode koja je  tema ovogodišnjeg festivala. Tako će i prvi put u istoriji Exita na glavnoj bini nastupiti jedna od najvećih baletskih zvezda našeg doba – Sergej Polunjin.

Polunjin je nastupao na daskama Milanske skale, u Boljšoj teatru i pozorištu Stanislavski u Moskvi, te londonskom Rojal Albert Holu, i brojnim drugim scenama širom planete. Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.  Nastup na Exitu je upravo jedan od takvih iskoraka u neklasični scenski izraz.

– Ne mogu da dočekam da nastupim na najboljem evropskom festivalu. Ovogodišnja tema Exita je u potpunosti u skladu sa mojim umetničkim senzibilitetom. Sloboda je ono čemu svi treba da težimo. Lični osećaj slobode za mene je esencijalan, a nastup na Exitu je manifest te slobode, izjavio je Polunjin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari