Nadamo se Gremiju za Konstraktu 1Foto: Danas

Ana Đurić Konstrakta predložena je za nominaciju za jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada „Gremi“.

Ako predlog bude prihvaćen, umetnica, koja je predstavljala Srbiju na „Evroviziji“, postaće prva Srpkinja nominovana za ovu nagradu.

Konstrakta je na društvenim mrežama objavila da je u razmatranju za nominaciju u kategoriji za Najbolji nastup za pesmu „In corpore sano“ i za Najboljeg novog izvođača.

– Bilo bi divno da se to zaista desi. Naša domaća muzika zaslužuje mnogo veću pažnju svetske javnosti nego što je do sada imala. Mi imamo jezičku barijeru, ali Konstrakta dokazuje da ni to ne mora da bude najveći problem. Domaća muzika je mnogo kvalitetnija nego što to svetska javnost i scena zna, ali Konstrakta je dokaz da se problem jezičke barijere može prevazići. Nadam se da će to mnogim našim autorima i izvođačima dati vetar u leđa i da ćemo konačno imati neku „world wide“ zvezdu, što je dobro na mnogo nivoa… Samo napred, navijamo i nadamo se Gremiju! – kazao je za Danas kompozitor Marko Kon.

Ljiljana Zdravković, pevačica benda The Bite i muzička novinarka kaže da bi njoj Konstraktina nominacija bila i više nego logična.

– I ona i pesma su svetskog kalibra i ovo mi deluje kao potpuno prirodan korak. Evrovizija je bila odlična reklama, ali ako se ne varam, to takmičenje i nije bilo zamišljeno kao krajnji domet. Njen rad bez sumnje zaslužuje da bude predstavljen na ovoj prestižnoj manifestaciji i da, zahvaljujući tome, za nju čuju i oni koji do sad nisu – ukazuje Zdravković i dodaje: „Biće mi neobično drago ako baš ona, takva kakva je, postane (a verujem da hoće) prva Srpkinja koja nas predstavlja na Gremiju“.

– Ako se već piše istorija, neka se piše kroz muziku i muzičare koji zaista imaju šta da kažu i to rade vrhunski – zaključuje Zdravković.

Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora Udruženja likovnih umetnika Srbije ističe da je veoma pozitivno što je velika popularnost Konstraktine pesme, a sada i aktuelna nominacija za Gremi, doprinela da se najšira javnost upozna sa problemima samostalnih umetnika.

– Na žalost problem neosnovanih dugovanja kojim se samostalni umetnici terete i zbog čega nisu u mogućnosti da ostvaruju svoja elemntarna prava na osnovno socijalno osiguranje još uvek nije rešen. Upravo ovih dana, u saradnji svih umetničkih udruženja i uz podršku Ministarstva kulture privodimo kraju zahtev za konačno rešenje ovog dugogodišnjeg problema te polažemo nadu da će i odgovor Vlada Republike Srbije i nadležnih ministarstva biti pozitivan – ukazuje Ramujkić, komentarišući vest o umetnici koja je „osvestila“ ljude po pitanju problema „samostalaca“ u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari