Nastup Strenglersa na Beer Festu biće za pamćenje 1

– Pozdravljam moje idole grupu The Stranglers – istako je novinar, pisac i muzičar Branko Rosić na konferenciji povodom nastupa ovog britanskog benda koji će u četvrtak, posle 14 godina, ponovo nastupiti u Srbiji, u okviru Beer Festa na Innovation stage-u.

Rosić je dodao da se i on po ugledu na basistu i pevača ovog kultnog post punk benda Žan Žak Barnela, odmetnuo da svira bas, jer je kao klinac, u drugoj polovini sedamdesetih godina, živeo kroz ploče i uticaj punk muzike.

„Strenglers“ su u karijeri imali 23 hit singla u Britaniji, a najpoznatiji je „Golden Brown“. Barnel je istakao da iako bez opterećenja, i dalje uspevaju da ne popuste pod komercijalnim pritiskom muzičke industrije.

– Iako iz prva, diskografska kuća, koju neću da imenujem, nije htela da objavi pesmu „Golden Brown“, ona je izašla za Božić. Niko nije verovao da će pesma, po kojoj smo postali prepoznatljivi, postati hit, jer smo koristili staromodne instrumente, a nakon velikog uspeha su nas svi molili da takve pesme snimamo, međutim, nas nije interesovalo – ispričao je Barnel. On je saopštio da su muzika i zabava oduvek bili deo industrije, međutim šezdesetih godina muzika je postala alat za politički komentar, dok su oni sedamdesetih muzikom uticali na socijalnom nivou, okrenuti ka društvenim problemima i međuljudskim odnosima.

– Kao predstavnici prve generacije panka, muziku smo stvarali u naboju frustracije prema političkim i društvenim problemima u Britaniji, da bi inspiraciju za kasnije tekstove nalazili i u problemima drugih zemalja – rekao je pevač. Muzičar je prisutnima ispričao događaje koje su zajedno sa čalnovima drugih punk bendova tog doba, Sex Pistolsa i The Clasha proživeli, o druženju, tučama, nastupima, pubovima, ali i onjegovom poimanju globalne političke scene.

– U Americi se nikada nismo susretali sa Trampovim glasačima, uglavnom srećemo kosmopolite. U Britaniji imamo podeljena politička shvatanja, deo ljudi podržava bregzit, dok je druga polovina protiv njega – ističe basista i pevač.

Gitarista Baz Warne potvrdio je da bend ima materijala za novi album ali da pripreme teku lagano.

– Imajmo dosta dobrog materijala, ali nemamo pritisak produkcije, pa ne želimo da žurimo – istakao je gitarista, dok je Barnel kao večerašnje očekivanje naveo to da će se „nezaboravno provesti i napiti“, jer je „sinoć utvrdio da srpsko pivo deluje“ na njega. Iako se nastupa u našoj zemlji od pre 14 godina ne sećaju, sećaju se da su išli u kafanu.

– Jedino čega se seća sa poslednjeg nastupa u Beogradu od pre 14 godina jeste to da je ozvučenje bilo užasno, ali i toga da su nas vodili u kafanu – istakao je on i dodao da će sa druge strane večerašnji nastup biti za pamćenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.