Ne brinite, nećete se vratiti, pardon, nećete zaglaviti: Bendovi najavili svirku u Kuglašu 1Foto: Una Miletić

Lajv nastupi četiri benda Bitter Olives, Terrible Swimmer, Rihter i Bagremov med biće održani u nedelju 5. februara u klubu Kuglaš.

Tim povodom, predstavljamo vam grupe koje će svoj autorski repertoar izvesti sa početkom od 19 sati.

– Lična istorija, unutrašnja previranja, svet intimni, svet globalni i njihovo prožimanje, teme su pesama, sumornog, gnevnog i često komičnog tona čija muzika osciluje od melanholičnih balada do Sad Banger-a, nikada na gubeći svoje rok korene – tako devojke iz benda Bitter Olives, opisuju grupu, najavljujući nastup.

One su svoje putovanje započele kao autorski solo projekat u sobnom studiju Marine Stamenković, vokala, gitariste i vođe benda. Prijateljsko ubeđivanje Aleksandre Teric, bubnjarke i kičme benda, projekat seli u podrumski studio za probe legendarnog URMUS-a.

Neizmerni decibeli živog studija daju projektu nov oblik i zvuk. Bendu se priključuje Anđelija Marinković na gitari, a potom i Tamara Jeličić na basu i pratećim vokalima, koje su ovaj četverac svojim energijama upotpunile.

– Ja sam tu, u bendu Bitter Olives zato što u doživljaju svakog tona i svake reči nalazim i svoju istinu. Deo sam celine. Deo stvaralačkog procesa, a to nadahnjuje, ispunjava i usrećuje – kaže Andjelija.

– Bitter Olives svojim pesmama zastupa glas žena i pruža im podršku u borbi protiv nejednakosti. Za mene je veliki izazov i privilegija da u njoj učestvujem i dam svoj skromni doprinos – dodaje Tamara.

O svojim pesmama Marina kaže: „Fascinira me koliko je tanka linija između ličnog i kolektivnog. Nešto za šta misliš da je samo tvoje, samo tvoja borba, samo tvoj bol, kada ga pretočiš u umetnost i daš ljudima, shvatiš da se ljudi u tome pronalaze, da je to njihov bol, njihova borba, takođe. I svi zajedno, bar na trenutak, budemo manje usamljeni. Zato je muzika bitna, zato su žive svirke bitne.“

– Muzika danas – pa ima svega. Ima nove muzike, novih izvođača, bendova i to dobrih. Ali slabo ima prostora. No, šta je tu je, svirati se mora ovako ili onako. Evo u nedelju u Kuglašu možete čuti četiri nova, različita autorska benda. Biće raznoliko, jako i dobro zezanje. Svirke počinju od 19 sati, tako da ne brinite, nećete se vratiti. Pardon, nećete zaglaviti – kaže Aleksandra uz osmeh.

Ne brinite, nećete se vratiti, pardon, nećete zaglaviti: Bendovi najavili svirku u Kuglašu 2
Foto: Valentina Gajić, studio Nemoguće

Bend Rihter je nastao pre oko godinu dana u Beogradu. Ideja benda se rodila poprilično davno, međutim, postava benda je zvanično zaokružena u decembru 2021. godine i čine je Sara na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandar na gitari, Demi na bubnjevima i Tea kao glavni vokal.

– Ideje su se počele razvijati veoma brzo, i posle nepunih šest meseci, prvi EP je kompletiran i snimljen u studiju Šamarcina u Vrbasu pod producentskom palicom Bomle. Nakon toga, prvu svirku smo imali u KC Gradu, a sledi nastup u Kuglašu i tu ne planiramo da stanemo. Takođe je u planu i snimanje novih pesama, kao i izbacivanje spota prvenca, kojim ćemo uskoro moći predstaviti naš prvi singl – najavljuju iz benda Rihter.

Kako kažu, inspiraciju za muziku često pronalaze u različitim žanrovima.

– Svako od nas ima poprilično različit muzički ukus, ali smo jako brzo uspeli da nađemo i prepoznamo zajedničku nit koja je bila osnova za pravljenje pesama. I dalje učimo, otkrivamo nove stvari i inspirišemo jedni druge. Naši tekstovi uglavnom krenu da se razvijaju na osnovu individualnih iskustava, ali su to na kraju dana univerzalne teme sa kojima se, verujemo, svako od nas susreće – ukazuju iz benda i dodaju: „Voleli bismo da oni ne nameću čvrsto i isključivo osećanje već da uz muziku koju stvaramo daju prostora da svako protumači na svoj način“.

Bagremov med je autorski sastav iz Beograda. Čine ga bubnjar Nemanja Terić, gitarista/prateći vokal Bojan Ristić i basista/glavni vokal Strahinja Popović. Njihovi aranžmani su prilagođeni zvuku tri instrumenta, složeno i promišljeno povezani u jednu celinu. Bend istražuje sve aspekte rok muzike iz perioda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, iz vizure današnjice. Zvuci benda do sada mogli su se čuti iz klubova Fest, Kuglaš, Problem, Polet, Rock It festival u Kragujevcu kao i sa festivala ,,Plastika za muziku“ u Pirotu, ,,Prnjavorstok“ u okolini Beograda itd. Uskoro se očekuje i prvi album benda pod imenom „Paraliza sna“.

Terrible Swimmer je rock sastav iz Beograda, koji je od akustičnog dua u dnevnoj sobi narastao do petočlanog benda, prožet električnim zvukom.

Inspirisani su melodičnim, a moćnim zvukovima bendova kao što su Kyuss, Villagers of Ioannina City, King Buffalo, Planet of Zeus, Metallica, TOOL itd.

-Prvi single smo samostalno izdali nakon devet meseci postojanja, a uskoro nas ceka snimanje albuma – najavljuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari