Objavljena Rock opera „Oni što grabe meso sa stola” Jovana Petrovića 1Foto: Promo

Projekat Rock opera – „Oni Što Grabe Meso Sa Stola” napravljen po ideji Jovana Petrovića, na stihove Bertolta Brehta, objavljena je za diskografsku kuću Multimedia Music, i dostupna je na svim relevantnim muzičkim platformama.

Povodom projekta je ukazano da muzika Jovana Petrovića zajedno sa Brehtovom umetničkom genijalnošću daje težinu celokupnom delu i gradi jednu anti-ratnu, opštu priču protiv nasilja.

– Živimo u vremenu u kome je ova tema jako aktuelna, tako reći svakodnevna. Fenomen koji se pojavljuje u ovom delu je takav da posmatrajući početak 20. veka koji je proizveo neviđeno nasilje u dva svetska rata ima istu poruku i danas – kaže Jovan Petrović.

On dodaje da smo „svedoci globalnog nasilja u vidu takozvanog terorizma koji proizilazi iz munjevitog tehnološkog napretka koji omogućava lako organizovanje tih pogubnih ideja“.

– Može se reći da ovo delo u potpunosti objašnjava taj fenomen kako sa pesničke strane Bertolta Brehta tako i sa moje muzičke strane – ističe Petrović.

Naglašeno je i to da je Breht u svom ne malom umetničkom opusu postavio temelje filozofije „urbanog društva“ iz kojeg proizilazi više fenomena u budućnosti, a jedan od njih je i rokenrol.

„Samo delo je koncipirano na način koji sublimira više žanrovskih stilova i određenja. Taj postupak pojačava utisak kod slušaoca u odnosu na određenje ugla gledanja na istu stvar. Samim tim se dobija utisak celovitosti ideje o kojoj se radi, a to naravno omogućava način sa kojim je autor pristupio delu. A to je: sublimirani oblik stihova, muzike, ritma i aranžmana pod žanrovskim nazivom Rock Opera“, ukazano je povodom projekta i dodato da je muzika napravljena za 20 pesama, koje predstavljaju međusobno povezane celine, iako su sami songovi snimljeni tako da mogu da se slušaju i pojedinačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari