Od ravnodušnosti do zavisti: Podeljene reakcije na pesmu Luka Bleka koja će predstavljati Srbiju na Evroviziji 1Foto: Vizual

Luka Ivanović, poznatiji kao Luke Black predstavljaće Srbiju na muzičkom festivalu Evrovizija 2023 u Liverpulu, sa pesmom „Samo mi se spava“.

Tim povodom, pitali smo sagovornike kako ocenjuju srpskog predstavnika na budućem evropskom takmičenju, i dobili raznovrsne odgovore.

Od pozdrava ideje za mračnu temu na Evroviziji, bez preterane fascinacije pesmom, do totalnog ignorisanja domaćeg predstavnika i šoka povodom nastupa hrvatskog sastava Let 3 – neka su od zapažanja.

– Kao neko ko ima nesanice, strašno mu zavidim – kazala je reperka Ivana Rašić, Sajsi MC uz osmeh.

Voditelj Igor Brakus, istakao je ravnodušnost i nedostatak utiska povodom našeg predstavnika.

– Luke Black, budući srpski predstavnik na Evroviziji u Liverpulu, na mene lično nije ostavio nikakav utisak, ni pozitivan ni negativan, što znači da sam postao matora drtina koja ne razume savremenu autorsku muziku. Dobro je da nije Pink, a još bolje da nije IDJTV. „Samo mi se spava“ pojma nemam šta je, pa može da prođe. U svakom slučaju opravdao je poverenje kladionica koje su ga smatrale prvim favoritom (pojma nemam zašto i kako su znale), jedva prošao polufinale kao šesti u grupi i nastupao na bini bez najboljeg prijatelja jastoga, za kojeg će biti dosta teško obezbediti britansku vizu – kazao je Brakus.

Kao zanimljivost, on je istakao da ove godine na takmičenje ne šaljemo najbolju pesmu po odluci stručnog žirija, a ni prema mišljenju publike.

– Najinteresantnija činjenica je da ove godine na takmičenje šaljemo pesmu koja nije bila najbolja ni po odluci stručnog žirija (mega talentovana Nađa), ni po mišljenju publike (akvamen Princ), što možda sugeriše na mogućnost da bi RTS mogao da porazmisli o promeni načina bodovanja ukoliko im Klanšček ne ukine izbor predstavnika za sledeću godinu – kazao je Brakus.

Vladimir Lalić, vizuelni umetnik, pevač i kompozitor kaže da mu je drago što je na Evroviziju prošla pesma sa teškim temama i mračnijom estetikom.

– Za Evroviziju se obično plasiraju ideje preteranog optimizma, usiljene razigranosti i plitkosti, dok je “Samo mi se spava” distopijska vizija trenutnog\budućeg sveta. Ja sam odrastao na Nine inch nails i electro-industrial bendovima, tako da mi je drago da čujem i pitak prizvuk takvog žanra. Tema demotivacije i apatije u savremenom društvu, pogotovo kod mlađe “gaming” populacije je definitivno bitna. Iako meni lično nije pesma na koju bih se često vraćao, pozdravljam ideju da pesma za Evroviziju sadrži u sebi teme bezizlaznosti, pesimizma i depresije – kazao je Lalić.

Uz komentar da nije ni ispratio domaće takmičenje, Aleksandar Saša Janković, frontmen benda Instant Karma ukazuje da ga je više šokiralo učešće hrvatskog kandidata za ovogodišnji „Eurosong“.

– Nisam ni gledao. Mi smo uvek pesmu Evrovizije posmatrali kao kič i šund. Veći mi je šok Let 3, jer njih baš gotivim, jedan mi je od tri omiljena ex-Yu benda. Ali stvari se menjaju, svi hoće u Evropu … – komentariše Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari