Finska pevačica Tarja Turunen nastupa sutra uveče na Moto rok skupu u banatskom selu Debeljača, blizu Kovačice. Koncert u organizaciji bajkerskog kluba „De Wheels“ (Debeljački točkovi) i Turističke organizacije opštine Kovačica počinje u 21 sat, a najavljeno je da će Finkinja sa svojim pratećim bendom svirati oko 90 minuta u okviru promotivne turneje koja prati poslednji album „What Lies Beneath“.


Tarja Turunen je pevala u metal bendu Nightwish od njegovog osnivanja 1996, pa sve do 2005. godine kada je dobila otkaz. Tada se posvetila solo karijeri i snimila tri albuma. Muzikom je počela da se bavi kao dete, a studirala je na prestižnoj Sibelius muzičkoj akademiji, kao i na muzičkom univerzitetu u Karlsrueu. Kao mlada izvodila je samo klasičnu muziku, koristeći svoj „anđeoski sopran“, ali je 1996. godine sa drugom iz razreda Tomasom Holopainenom osnovala Nightwish, koji je ubrzo postao jedan od popularnijih hevi metal bendova i začetnik takozvanog „opera metala“.

Kombinujući brze gitarske rifove sa tehnikom pevanja koja se koristi u klasičnoj muzici i operi, ubrzo su privukli pažnju publike kao i pozitivne kritike, što je već po izlasku drugog albuma „Oceanborn“ dovelo grupu do svetske popularnosti. Tarja nikada nije zapostavljala klasičnu muziku i redovno je nastupala u finskoj Nacionalnoj operi, kao i na čuvenom „Savonlina“ operskom festivalu. Snimila je i nekoliko albuma sa božićnim pesmama.

Sa svojim bendom ona je u oktobru 2008. već nastupala u Srbiji, u tada rasprodatom Studentskom kulturnom centru i pobrala ovacije. Osim pesama sa solo albuma, u Tarjinoj koncertnoj set-listi nalazi se i nekoliko hitova iz njene Nightwish faze.

Karte za one koji u Debeljaču dolaze motorima su 400 dinara, dok „pešaci“ plaćaju 800 u pretprodaji, i 1.000 dinara na dan koncerta.

Kako do Debeljače

Debeljača se nalazi u južnom Banatu, zapadno od puta Pančevo – Kovačica – Zrenjanin, udaljena je oko 45 kilometara od Beograda i 90 od Novog Sada. Posetioci koji ne dolaze kolima ili motorom imaju na raspolaganju linijske kombije i autobuse koji polaze na svakih četrdesetak minuta u periodu od 13 do 18 časova sa kružnog toka kod beogradske Dunav stanice. Posle koncerta iz sela će voziti kombi prevoznici, najavljuju iz Turističke organizacije Kovačice. Mesto na kome se održava koncert je u stvari vašarište na periferiji Debeljače, veoma lepo uređeno i pogodno za kampovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari