Poslednji radikalni preokret u rok kulturi: Najbolji albumi popularne muzičke istorije 1Foto: EPA/ARTURO PENA-ROMANO

Album benda The White Stripes “Elephant” kao i grupe Kings of Leon “Youth & Young Manhood”, koji su izašli gotovo istovremeno 2003. godine, tema su ciklusa „Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka,“ koji se održava 23. februar u 18 sati, u Domu omladine Beograda.

Ploče donose Žikica Simić i Dragan Ambrozić

– Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Skoro istovremena pojava novih američkih grupa The White Stripes, Kings of Leon, Black Keys i The Strokes, početkom dvehiljaditih, bila je poslednji veliki radikalni preokret u rok kulturi. Pre tačno dvadeset godina pojavila su se dva albuma koja su nam ponudila definiciju novog rokenrol zvuka za 21. vek – ukazano je povodom događaja.

Za album grupe The White Stripes “Elephant”, rečeno je da je to „klasičan album benda iz Detroita, koji je stvorio zvuk savremenog roka“.

– Na njemu se nalazi hit “Seven Nation Army”, pesma-fenomen što ih je pretvorila u svima poznato ime, jer se i dalje neumorno izvodi širom sveta, naročito na sportskim borilištima. Bio je to sjajan primer kulturnog uticaja kog rokenrol još uvek može da ima, ali je i ostatak ploče bio jednako revolucionaran, lansirajući bluzom inspirisani futuristički garažni zvuk, koji je ovde bio na svom vrhuncu – istakli su povodom kultne pesme i albuma.

Oni su dodali da Jack White i Meg White  nisu brat i sestra, ali da jesu uspešno su formulisali audio pandan The Stooggesima za digitalno doba i usput postali nekonvencionalne pop zvezde.

Kings of Leon “Youth & Young Manhood” debi album grupe Kings of Leon njihovo je ključno remek delo, kazali su.

– Oslanjajući se na bogato nasleđe južnjačkog roka, oličeno u sastavima kao štu su bili Lynryd Skynrd, crpeći inspiraciju iz svog ranog nomadskog života i pevanja u crkvi – braća Followill iz Nešvila, Tenesi, napravila su sjajan “update” ove opuštene rok estetike za nova vremena. Istovremeno furiozna i hedonistička, ova ploča bila je pravi lek protiv sve dosadnije muzike što je polako preuzimala top liste, dok su u isto vreme, njihovi koncerti postali veliki uspeh širom sveta, a oni sami rado viđeni gosti na najvećim festivalima, utirući put ka njihovoj današnjoj planetaranoj popularnosti – istakli su organizatori.

O ciklusu:

„Ciklusom razgovora pod imenom Zlatne godine želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto“, ukazano je povodom cikluasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari