Preminuo Tom Varlen, frontmen kultnog benda Television 1Foto: EPA/PEDRO GRANADEIRO

Gitarista Tom Tom Varlen (Tom Verlaine), koji se proslavio na njujorškoj punk sceni 1970-ih kao frontmen rock grupe Television, preminuo je u 74. godini, prenosi Index.hr.

Na svom vrhuncu Television je imao tri UK Top 40 hit singla te je bio hvaljen zbog svojih albuma Marquee Moon i Adventure, a imao je više uspeha u Britaniji nego u rodnom SAD-u. Razišli su se 1978.

Varlenovu smrt objavila je Džesi Paris Smit , kći njegove dugogodišnje saradnice Peti Smit Nije precizirala uzrok rekavši da je preminuo „nakon kraće bolesti“. Varlen je bio jedan od veštijih muzičara poteklih iz kluba CBGBs u njujorškom Boveriju, gde su njegovi suvremenici bili Blondie, The Ramones i Talking Heads.

Iako su postali poznati zahvaljujući punk pokretu, njihova je muzika bila složenija od one njihovih suparnika, s Varlenom i kolegom gitaristom Ričardom Lojdom koji su razmjenjivali duge solaže i zamršene riffove pod uticajem džeza.

Iz poštovanja prema francuskom pesniku simbolizma uzeo je ime Varlen. Rođen je kao Tomas Miler u Nju Džersiju, ali je svoje umetničko ime preuzeo u znak poštovanja prema francuskom pesniku simbolizma Paulu Varlenu. Nakon razlaza s Televisionom objavio je niz solo albuma, a njegova pesma Kingdom Come inspirirala je retku obradu Davida Bouvija na njegovom albumu Scary Monsters.

Television se reformisao 1992. objavivši istoimeni treći album, kasnije su bili sporadično aktivni, a hvaljeni su kao glavni uticaji na alternativni rock 1980-ih i 1990-ih.

Među onima koji su odali počast Varlenu bio je i Majk Skot iz The Waterboysa, koji je tvitao: „Tom Varlen otišao je u onostrano, što je njegova gitara uvek nagoveštavala. Bio je najbolji rokenrol gitarist svih vremena, poput Hendriksa mogao je plesati od sfera kozmičkog do garažnog rocka. To zahteva posebnu veštinu.“

Wil Sergent, gitarista grupe Echo & The Bunnymen, rekao je: „Sviranje Toma Varlena bilo mi je sve. Ako sam ikad odsvirao nešto što je zvučalo poput njega, mogu reći da sam srećan. Usmerio me na moj put kao gitarista, hvala, Tome.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari