Berni MarsdenFoto: Music Pics / Shutterstock Editorial / Profimedia

Berni Marsden, bivši gitarista grupe Whitesnake, preminuo je u četvrtak 22. avgusta, navodi se u saopštenju njegove porodice. Imao je 72 godine.

Marsden je „umro mirno u četvrtak uveče sa svojom suprugom Fran i ćerkama Šarlot i Olivijom pored njega“, napisala je njegova porodica na Instagramu. „Berni nikada nije izgubio strast za muzikom, pisanjem i snimanjem novih pesama do samog kraja svog života“, stoji u objavi.


Jedan od najistaknutijih britanskih rok i bluz gitarista, Marsden je napisao ili bio koautor nekih od najvećih hitova grupe Whitesnake, uključujući „Fool for Your Loving“, „She’s a Woman“, „Walking in the Shadow of the Blues“, „Trouble“ i „Here I Go Again“.

Rođen u Bakingemu 1951. godine, Marsden je započeo karijeru u rok bendu UFO 1972. godine. Nakon staža u još nekoliko bendova i kratkotrajnog projekta sa bivšim članovima grupe Deep Purple pod nazivom Paice Ashton Lord, Marsden je osnovao bend Whitesnake u Londonu 1978. godine zajedno sa pevačem Dejvidom Kaverdejlom i gitaristom Mikijem Mudijem.

Marsden je svirao na prvom EP-u, pet studijskih albuma i jednom živom albumu grupe, od izdanja „Snakebite“ (1978) do ploče „Saints & Sinners“ (1982). Takođe je objavio dva solo albuma tokom ovog perioda, „And About Time Too“ (1979) i „Look at Me Now“ (1981).

Marsden je bio poznat po svojoj velikoj kolekciji gitara, koja je uključivala više od 200 komada. U junu, jedan od njegovih dragulja, Gibson Les Paul Standard iz 1959. poznat kao „Zver“ nakratko je pušten u prodaju sa cenom većom od 1,3 miliona dolara.

U petak ujutro, njegov bivši kolega iz grupe Whitesnake, Dejvid Kaverdejl, odao je počast Marsdenu na svom Tviteru. „Upravo sam se probudio i saznao strašnu vest da je preminuo moj stari prijatelj i bivši član Whitesnake-a Berni Marsden. Moje saučešće za njegovu porodicu, prijatelje i fanove. Zaista zabavan, nadaren čovek, koga mi je bila čast da poznajem i sa kojim da delim pozornicu“, napisao je on u objavi.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari