Preminuo Oliver Dragojević 1Foto: wikipedia

Jutros u pet sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, objavila je Slobodna Dalmacija.

Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, velikan hrvatske muzičke scene, čija je grandiozna karijera trajala 50-ak godina, preminuo je u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Oliver se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U muziku se zaljubio još kao dete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmicom ‘Baloni’, a dve godine kasnije počeo se profesionalno baviti muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe Batali.

Tokom svoje dugovečne karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Zauvek će ostati zapamćen po svojim velikim hitovima kojima je osvajao festivalske nagrade i srca publike: Galeb i ja, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina (u duetu s Borisom Dvornikom), Piva klapa ispo’ volta, Karoca…

Oliveru je rak pluća dijagnostikovan 24. avgusta prošle godine, nekoliko nedelja nakon što mu je pozlilo na sprovodu Remija Kazinotija.

Iako je odmah krenuo s hemoterapijom, 15. novembra je nastupio u HNK Split na koncertu ‘Vjeruj u ljubav’ u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka. Bio je to koncert nabijen emocijama, a ispostavilo se da je to ujedno bio i njegov posljednji nastup pred publikom uživo. Nakon toga po savetu doktora otkazao je nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.

– Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osjećam dobro, izjavio je nedugo nakon što je saznao tešku dijagnozu.

U međuvremenu se povukao se iz javnosti i poslednje mesece života proveo na svojoj voljenoj Korčuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari