PresingFoto: Isečak iz spota

Grupa Presing objavila je novi spot za pesmu „Tamna tema“. U numeri Presing je stvorio svoju leguru post rock i punk jazz zvuka koja je ujedno posveta autorima kao što su Lalo Schifrin i Janko Nilović.

Spot za ovu numeru snimljen je u krugu Beogradske astronomske opservatorije, u Zvezdarskoj šumi, na lokaciji koja nije nimalo slučajno odabrana: zaboravljeno modernističko remek delo koje je projektovao češki arhitekta Jan Dubový 1924. po narudžbini najsiromašnije evropske države kojoj je to bila prva velika investicija u nauku.

Ta investicija omogućila je kasnija dostignuća svetski priznatih naučnika kao što su Milutin Milanković i Milorad Protić. Reljefi slikani u spotu su radovi vajara Branka Krstića i predstavljaju starogrčka božanstva sunca Helija i meseca Selenu. Izbor ovog mesta za snimanje spota je poruka današnjem srpskom režimu koji u kulturu ulaže uvredljivih 0.68 procenata državnog budžeta i time zatire praktično sve savremeno stvaralaštvo – poruka koju dotični nikada neće pročitati ni razumeti.

U spotu se pored pevača i tekstopisca Presinga, Kize Radovića, pojavljuje još i modna kreatorka Tamara Bukatarević u glavnoj ženskoj ulozi. Kamerman je bio Zoran Drekalović. Scenario, režija, scenografija i montaža spota su rad gitariste grupe Presing, Vladimira Krakova. Spot je nastao uz tehničku pomoć nezavisne informativne agencije FoNet.

Najbolje čuvana tajna srpske muzike

„Presing je najbolje čuvana tajna srpske muzike“, rekao je književnik Zvonko Karanović u dokumentarcu o grupi Presing. Od svog prvog albuma, objavljenog davne 1992. za zagrebačku DIY etiketu „Slušaj najglasnije!“ do aktuelnog, petog albuma „Povratak u krntiju“ (Geenger Records 2023.), Presing je jedna od retkih muzičkih pojava koja se neprestano menja i širi svoj izraz u nova zvučna područja, ne gubeći osnovnu crtu svog identiteta – alternativni zvuk.

Poput rudara, muzičari, ali i drugi umetnici, kopaju i pronađu svoju zlatnu žicu u vidu jedne umetničke formule koja se dopada publici, koju najčešće ponavljaju do kraja karijere. Presing je svoju zlatnu žicu dotakao drugim albumom „600 nebo“ (Square 2002.), koji je proglašen za album godine u Srbiji i Crnoj Gori 2002, a ugledni New York Press napisao je da je „600 nebo grupe Presing jedan od pet najboljih evropskih albuma bar deset godina unazad“.

Iako poštovaoci uporno žele da Presing ponovi zvuk koji je stvorio na tom albumu, članovi grupe nastavili su dalje sa istraživanjem i seobom kroz različite žanrove bez namere da se bilo gde trajno zadrže: post rock, punk funk, punk jazz, dub, tango, nu jazz, trip hop, alt country…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari