Raid objavio drugi album "12 Rooms", sinergiju stripa i muzike 1Foto: Ana Danilović

Muzičar Rade Sklopić Raid objavio je multimedijalni projekat album “12 Rooms”, koji predstavlja sinergiju stripa i muzike, u kome su kompozicije pojačane ilustracijama Anđele Janković.

Pažnju međunarodne javnosti Sklopić je privukao prvim instrumentalnim, konceptualnim albumom “Little Box”, kreirajući sveobuhvatniji doživljaj kombinovanjem muzike i fotografije.

Na novom albumu nastavlja sa kombinacijom muzike i vizuelne umetnosti, ali ovoga puta integracijom sa kratkim stripovima i ilustracijama.

Dodajući muzici sinematički kvalitet, stvara se organski nastavak kombinovanja ove dve vrste umetnosti.

– Album „12 Rooms“, kao i prethodni album “Little Box” su neka vrsta dnevnika, u koji su upisana životna iskustva, razmišljanja, frustracije, strahovi… Sve od toga je bazirano na „istinitoj“ priči, ili je moje razmišljanje, tj. stav o nekoj određenoj temi. Muzika i ilustracije zajedno probaju da dočaraju istu poentu, samo kroz dve različite forme. Negde sam ja tačno objasnio šta želim da vidim na ilustraciji, negde je Anđela sama smislila kako da opiše određenu priču crtežom. Na primer “Oddly Shaped” je priča o tome koliko samokritičnost ima potencijal autodestrukcije. Skoro kao autoimuna bolest, koja napada sopstvene ćelije. Nešto što treba da služi tome da kvalitet stvaranja raste, pretvori se u to da stvaranje postaje nemoguće. Ilustracija prikazuje kompozitora koji je zatrpan “kritikom” na sopstveni rad i sposobnosti, skoro do te mere, da ne može da pomera ruke i zapiše svoju kompoziciju. To prestane tek kada svom odrazu u prozoru kaže: “Moram da prestanem da te slušam! – pojašnjava Sklopić.

O autoru

Rade Sklopić Raid je didžej i kompozitor prepoznatljiv po svom jedinstvenom stilu koji kombinuje klavir, eksperimentalan pristup sintizajzerima i korišćenje gramofona kao instrumenta ravnopravnog ostalima. Njegove kompozicije našle su se u brojnim pozorišnim i filmskim ostvarenjima, a iza sebe ima i instrumentalni album “Little Box”(Mala kutija), konceptualno delo koje spaja muziku s fotografijom. Kao deo promocije „Little Box”, izložba „Slušaj slike, gledaj muziku” postavljena je u nekoliko gradova, među kojima su Beograd i Cirih. Na svom novom albumu „12 Rooms” Sklopić nastavlja da spaja muzičku i vizuelnu umetnost, kombinujući svoj rad s kratkim stripovima i ilustracijama. Kao „turntablist” pojavljuje se na izdanjima nekih od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene (Dj Revolution, K-Bert, Premier, Jazzi Jeff; Marčelo, Frenkie, Smoke Mardeljano), a radio je i s velikim brendovima poput Native Instruments, Pioneer i Reloop. Duže od decenije drži radionicu kroz koju polaznike podučava tehnikama didžejinga i produkcije. Živi i radi u Beogradu, a kroz svoj rad nastavlja da istražuje muzičke i zvučne mogućnosti gramofona, sintisajzera i klavira kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari