Kim GordonFoto: Daniel Neu

Muzičarka i vizuelna umetnica Kim Gordon objavljuje svoj drugi solo album, “The Collective“, ovog petka, 8. marta preko Matador Records.

Pre par dana iskoristila je priliku da još jednom najavi album pesmom ‘Psychedelic Orgasm’. Objavljen je i video spot za pesmu, koji su režirali Kim Gordon i muzičar/direktor/producent Vice Cooler. Kratkim snimcima i naopačke nasumičnim prikazima Los Anđelesa, video spot je dezorijentišući kao i sam ‘Psychedelic Orgasm’.

Gordon takođe danas objavljuje i datume turneje po Velikoj Britaniji, Evropi i Severnoj Americi. Nama najbliži njen koncert biće u Beču 22. juna, Gracu 28. juna na Elevate festivalu i Pragu 2. jula.

‘Psychedelic Orgasm’ prate ranije objavljeni singlovi i spotovi ‘I’m A Man’ i ‘BYE BYE’, oba sa ćerkom Coco Gordon Mur u glavnoj ulozi.

Ne dešava se često da umetnici dočekuju sedmu deceniju novim albumoma, a skoro niko sa snimkom tako užarenim i revolucionarno čudnim kao što je „The Collective“, koji ima više sličnosti sa post-milenijumskim SoundCloud repom nego sa tonovima indie rocka 21. veka rock.

Džastin Rejzn (Justin Raisen), 41-godišnji producent iz Los Anđelesa koji je sa Kim Gordon radio na „No Home Record“ i „The Collective“, primetio je da „mnoge karijere opadaju sa godinama, ali ima i onih koje rastu“. Kao primere naveo je Dejvida Bouvija, Leonarda Koena, Nika Kejva – i Kim Gordon.

„Verovatno ne bih napravila solo album da me Džastin nije nagovorio“, kaže Gordon, misleći na „No Home Record“, njihovu prvu saradnju 2019. godine. Rejzen joj je rekao da je uzbuđen što će pustiti „The Collective“ nekim reperima koje poznaje, dodavši: „Ovo će ih oduvati“.

Gordon i Rejzen su se upoznali nakon što je njegov brat Džeremaja, muzički producent koji pravi bitove pod imenom Sadpony, imao slučajni susret sa Gordon u jednom restoranu u Los Anđelesu 2015. godine. Pomenuo je da je njegov brat nedavno radio na albumu „Night Time, My Time“ alternativne pop zvezde Sky Ferreira i Gordon je bila zaintrigirana. „Sviđao mi se taj album, ali me obično ne impresionira kada čujem reč ‘producent'“, rekla je Gordon. „Moj sluh se tada malo zatvori.“

Kada je Rejzen počeo da šalje neke snimke, Gordon je bila zatečena: „Oh, on zaista shvata moj senzibilitet.“ Ona opisuje taj rad rečima koje često koristi kao svoju najveću umetničku pohvalu: „minimalistički“ i „jeftino“. Razvio se proces: Rejzen je slao Gordon snimke za koje je smatrao da će je inspirisati, a ona je snimala vokale u njegovom studiju, kasnije dodajući slojeve distorzirane gitare i druge efekte. Gordon ima komplikovan odnos prema reči “muzičar“ pa je Rejzen počeo da je zove „dizajnerom buke“. „Ona je stvarno dobra u dizajniranju buke“, kaže on.

Kim Gordon
Foto Daniel Neu

Gordon ne sluša mnogo savremeni hip-hop – osim onoga što joj šalje Bil Nejs (Bill Nace), njen saradnik u improvizacijskom dvojcu Body/Head – ali je oduvek bila pod uticajem rep muzike. Da podsetimo, alternativni rok hit Sonic Youth-a iz 1990. „Kool Thing” bio je delimično inspirisan kolažnim zvukom debi albuma LL Cool J-a „Radio” i sadržao je gostujuće vokale Chuck D-a, čiji je bend Public Enemy snimao svoj revolucionarni album „Fear of a Black Planet“ u istom studiju, dok je Sonic Youth radio na „Goo“. „Zaista smo osetili sličnost“, kaže Kim o ove dve grupe i njihovim složenim procesima snimanja. Gordon je želela da „The Collective“ bude „više orijentisan na ritam“ u odnosu na njen prethodni album. „Nemam dobar glas ili nisam prirodna pevačica“, rekla je Kim, „tako da je ritam jedna od stvari koja me inspiriše.”

Slava albuma „The Collective“ leži u sposobnosti suosnivača Sonic Youth-a Kim Gordon da se udobno uklopi u neku vrstu pomenutog izbledelog SoundCloud rap okruženja, istovremeno mu dodajući eksperimentalni indie rock prizvuk koji je bio njen zaštitni znak tokom više od četiri decenije. Piskutavi, brujeći, tako reći polako “se valjajući ” zvuk produkcije deluje kao vanzemaljski u odnosu na njen katalog, ali ona ga čini potpuno svojim, kako sa nizom bogatih misli koje mrmlja („Mlečni čkalj, kalcijum, stambena zgrada, uski kroj, Advil, crne farmerke“), tako i kroz kataklizmične distorzivne bombe koje na kraju progutaju pesmu u žaru. Uzbudljivo je čuti je kako ne samo stvara esencijalno delo sa 70 godina, već i kako osvaja nove sfere. U zvuku „The Collective“ agresivno naduvanog zvuka ima dosta trap elemenata – muzika koja bi gotovo mogla proći kao dezorijentisani reper iz Detroita Veeze koji ide punim Death Grips-om. Ali album se ne može lako svrstati pod hip-hop ili bilo koji drugi žanr.

Kada je „Bye Bye“ objavljen u januaru, odjeknuo je izvan uobičajene baze fanova Kim Gordon. Pesma je postala popularna među određenim TikTok korisnicima: jedan post, koji je pregledan 300.000 puta, prikazuje mladog, tetoviranog muzičara kako zaneseno sluša „Bye Bye“, uz natpis: „Kim Gordon je upravo izlečila moj strah od starenja .“ Još jedna popularna objava prikazuje muškarca koji klima glavom uz pesmu, sa natpisom: „Kim Gordon pravi ovu apsolutnu bombu sa 70 godina“, „Ono što Kim radi je potpuno, apsolutno normalno. Ono što nije normalno je kada su žene ili ljudi koji su marginalizovani, na neki način, prestaju da stvaraju umetnost iz razloga koji imaju veze sa godinama ili seksizmom”, rekla je Hana iz Bikini Kill i Le Tigre. „Ne svedočimo čudu, svedočimo onome što se dešava kada se dopusti da se dogodi.“

Rejzn je poslao Gordon te TikTok postove, a ona nije bila sigurna šta da misli o njima. „Nikada mi nije palo na pamet da ću biti viđena kao kul odsoba jer imam 70 godina“, rekla je kroz suvi smeh, „s obzirom da i dalje čekam da se osećam kao odrasla osoba na neki način.“

Ali – i pored toga što je otprilike sinonim za kontrakulturnu kulturu kao što je voda sinonim za vlažnost – Gordon se još uvek nije potpuno navikla na to da je vide kao „kul“, iz bilo kog razloga. „Iskreno, mislim, ako bih se stvarno osećala kul“, rekla je, „verovatno bih bila ogromna budala.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari