Od britanske top liste do lika na poštanskoj marki Kosova: Kako je izgledao uspon Rite Ore, pevačice koja je "pod lupom" zbog srpske zastave 1Foto: EPA-EFE/Adam Vaughan

Svetska pop zvezda, pevačica Rita Ora nastupila je na festivalu SZIN u Mađarskoj, plešuči sa srpskom trobojkom, ali ne znajući čija je zastava u pitanju.

Zbog video snimka povela se polemika na internetu, te su komentari na društvenim mrežama otplovili i u šaljive vode imenujući britansku pevačicu albanskog porekla za predstavnicu Srbije na Evroviziji.

Ipak, izgleda da Riti nije bilo do smeha, ona je za Klan Kosova kazala da zastavu, koju je dobila od mladog obožavatelja, nije videla zbog jakog osvetljenja.

– Podržavam svoje obožavaoce iz svih zemalja i kultura, ali želim da jasno stavim do znanja da sam ponosna kosovska Albanka i nije mi bila namera da ne poštujem svoje nasleđe, niti da uznemirim svoj narod ili svoju porodicu“, rekla je Ora.

Porodicu jeste uznemirila budući da je njena majka na svom profilu objavila ćerkinu fotografiju na kojoj Ora rukama pokazuje „dvoglavog orla“ uz komentar „Žao mi je što toliko plačem, iznervirala si me“. Određeni mediji navode da su zbog spornog nastupa sa zastavom pevačici usledile i pretnje.

Rita Sahatčiju Ora rođena je 26. novembra 1990. godine. Vera, njena majka, je psihijatar, a otac Besnik ekonomista i vlasnik paba u kome je Ora više puta nastupala. Ima brata i sestru. Roditelji su joj dodali prezime Ora što znači „vreme” na albanskom. Njen deda po majci Osman Bajraktari bio je albanski konzul u Sovjetskom Savezu, a sa očeve filmski i pozorišni reditelj Besim Sahatčiju. Zbog političkih nestabilnosti porodica se 1991. seli u London.

Od britanske top liste do lika na poštanskoj marki Kosova: Kako je izgledao uspon Rite Ore, pevačice koja je "pod lupom" zbog srpske zastave 2
Foto: Tiziano Da Silva / Bestimage / Profimedia

Na UK sceni istakla se 2012. godine singlom Hot Right Now koju je objavio DJ Fresh uz nju kao vokalistu, a singl je zauzeo prvo mesto. Iste godine izlazi album „Ora“, takođe zauzimajući prvo mesto u toj zemlji.

Jedna je od izvođača s najviše pesama na vrhu top-liste za 2012. Drugi album „Phoenix“ izlazi 2018. a pesmom Let You Love Me postala je prvi britanski ženski solo izvođač sa trinaest pesama među prvih deset mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Album „You & I“ izašao je 2023. Kameo nastup je imala u Džej-Zijevom „Young Forever“ i Drejkovom „Over“ spotu. Udata je za režisera Taika Vaititija, novozelandskog filmadžiju, glumca i komičara koji je dobitnik Oskara, nagrade BAFTA i Gremi.

Pevačica je u live obraćanju na RTK čestitala 15. godišnjicu nezavisnosti Albancima sa Kosova i izrazila zahvalnost svojim sunarodnicima na podršci. Prošle godine je postala deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova, a marka sa njenim likom puštena je u promet na pevačicin rođendan.

„Više od deset godina na vrhu međunarodne muzičke i umetničke scene, koristila je svaku priliku da kroz svoju slavu promoviše svoju rodnu zemlju, Kosovo, kao i ceo albanski narod“, navedeno je u saopštenju Pošte Kosova.

Godine 2018. tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je Oru jubilarnom Predsedničkom medaljom povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova, a premijer Ramuš Haradinaj, poklonio joj je zlatnu mapu Kosova i poželeo zdravlje.

“Zadovoljstvo mi je da dočekujem svetski poznatu zvezdu, Ritu Oru, i da joj se zahvaljujem što je svugde u svetu uveličala albanski i narod Kosova. Dobro došla u domovinu, Rita Ora”, rekao je Haradinaj.

Iste večeri nastupila je u Prištini, a koncertu na trgu Skenderberg prema procenama medija, prisustvovalo je oko 100.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari