Rodžer VotersRodžer Voters, foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rodžer Voters, britanski muzičar bez dlake na jeziku, uvek je iznosio stavove o različitim društvenim i političkim pitanjima, zbog čega je stekao veliki broj poštovalaca, ali i ljudi koji ga ne podnose.

Dok je za prve veliki borac za pravdu koji se ne usteže da iznosi „zabranjene istine“, za druge je „korisni idiot“ diktatora širom sveta, koji je preterano kritičan prema Zapadu, a naivčina kada je u pitanju priroda režima suprotstavljenih tzv. slobodnom svetu.

Zbog svojih stavova o ratu u Ukrajini i izjavama kojima opravdava rusku agresiji, Voters se ponovo našao na meti kritičara, a o njemu se oglasila i Poli Samson, supruga Dejvida Gilmora, frontmena grupe Pink Flojd i Votersovog nekadašnjeg bliskog saradnika.

„Tužno, ti si antisemita u svojoj truloj srži. Takođe, braniš Putina, lažljivi si, kradljivi, licemer, čovek koji izbegava plaćanje poreza, bolestan si od zavisti, mizogini si megaloman. Dosta s tvojim besmislicama“. Ovako se javno, putem Tvitera, koosnivaču slavnog britanskog benda Rodžeru Votersu obratila Gilmorova žena, a njen stav je u tvitu potvrdio i sam Dejvid, koji je napisao: „Sve napisano je apsolutno tačno“.

Nakon što je Samsonova objavila ovaj post, Voters je „uzvratio udarac“, saopštivši da je svestan „zapaljivih i potpuno netačnih opaski iznetih o njemu koje u potpunosti opovrgava“. Voters je napomenuo i da je potražio pravni savet zbog ovih sramnih optužbi.

U poslednjem intervjuu za nemački list „Berliner cajtung“ Rodžer Voters je, između ostalog, rekao da je „zaista tužno“ što je njegov bivši bend snimio pesmu podrške Ukrajini „Hey, Hey Rise Up“ s tamošnjim muzičarem Andrijem Klivnjukom.

Podsetimo, sastav Pink Flojd najpre je povukao svoju muziku sa striming servisa u Rusiji i Belorusiji kao čin podrške Ukrajini. A potom su Dejvid Gilmor i Nik Mejson, koji su nakon odlaska Votersa iz benda 1985, nastavili da nastupaju pod legendarnim imenom, objavili prvu novu pesmu kao Pink Flojd posle čak 28 godina. U pitanju je numera „Hey, Hey Rise Up“ koju su snimili s ukrajinskim muzičarem Andrijem Klivnjukom, a sav prihod od singla namenili Humanitarnom fondu Ukrajine.

Zapadna javnost, kako je dodao Voters u razgovoru za nemački dnevnik, zbog medijskog ispiranja mozga, misli da je Putin agresor u Ukrajini. I prethodnih meseci je muzičar iznosio slične stavove, navevši da nas mediji hrane stavom da su Rusija i Kina zlo, a ostatak sveta, naročito Zapadna Evropa i SAD „dobri momci“:

– Mi smo najveći zlikovci. Mi ubijamo više ljudi. Mi se mešamo u izbore u tuđim zemljama. Mi, ta američka imperija, radi sva ta sranja – rekao je za „Rolingstoun“ pre nekoliko meseci i to kao „neko ko plaća porez u SAD“.

Nešto ranije je nazvao američkog predsednika Džoa Bajdena „ratnim zločincem“ koji naoružava Ukrajince, i naglasio da je zbog svojih stavova „na listi za odstrel Ukrajinaca, na listi onih koje treba ubiti“, prenosi Nova.rs.

A u novom intervjuu izneo je mišljenje da ako se porede Bajden i Putin onda mu ne smeta da ga svi prozivaju zbog toga što „brani ruskog predsednika“, jer su provokacije NATO-a i SAD-a bile vrlo štetne po običan narod u Evropi.

Ocenio je i da Izrael vrši genocid nad Palestincima.

– Izrael ima pravo da postoji ako je odan istinskoj demokratiji, ako nijedna grupa, religiozna ili etnička, ne uživa više ljudskih prava od druge. Ali, nažalost baš to se dešava u Izraelu. Vlada misli da samo Jevreji mogu da uživaju određena prava. I zato se ne može Izrael opisati kao demokratska zemlja – odsečan je bio Rodžer Voters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.