Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju (ICCR) iz Nju Delhija i Etnografskim muzejom u Beogradu organizovala je izložbu „Sari – Magija indijskog tkanja“, čija postavka traje do 7. decembra 2014. u galeriji Etnografskog muzeja. Na istom mestu 1. decembra u organizaciji Modnog studija Click održana je modna revija u okviru koje je sari predstavljen na tradicionalan način, ali i u kombinaciji sa savremenim odevnim komadima.

Na taj način odaje se počast umetničkom radu i veštini nebrojenih indijskih prelja i tkača, prikazanih kroz sarije. Eksponati, specijalno izrađeni za ove prilike, potiču iz samo sedam indijskih saveznih država, i reprezentuju sever, jug, istok i zapad zemlje. Oni predstavljaju odraz kako tradicionalnog, tako i savremenog dizajna, koji naglašavaju raznovrsnost prirodnih materijala i tehnika izrade, razvoj estetike, kao i priču o bojama.

Koncept sarija – nešivene haljine koja pada oko tela u gracioznim, lelujavim naborima – star je najmanje hiljadu godina. Sari nastavlja da pleni maštu indijskih žena koje ga nose u svakodnevnom životu, kao i u svečanim prilikama i to na preko 109 različitih načina uvijanja. Ovaj odevni predmet, sačinjen od tkanine (dužine pet metara) protkane šarama, i neprošiven šivaćom iglom, elegantan je i prikladan kako u estetskom smislu, tako i za podneblje u kojem se nosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari