Showcase festival s reputacijom najboljeg u Evropi 1Foto: Promo

Festival MENT Ljubljana pozvao je evropske bendove i solo izvođače sa prethodnim koncertnim iskustvom i javno dostupnim audio i video materijalima istih da se prijave za nastup na osmom izdanju festivala, koji će biti održan od 8. do 10. juna 2022.

Prijava za učešće otvorena je do 1. decembra.

Andraz Kajzer, umetnički direktor MENT-a rekao je za Danas da je „MENT showcase, gradski , klupski i festival otkrića“.

– Na njemu predstavljamo puno novih umetnika i nove muzike iz cele Evrope. Organizujemo međunarodnu konferenciju s debatama i predavanja na temu muzičke industrije i scene. To sve okuplja različite ljude koji se bave muzikom na tri dana u Ljubljani – od umetnika do izdavačkih kuća, agenata, menadžera, organizatora festivala. A bendovi sviraju pred domaćom i međunarodnom publikom na različitim lokacijama u gradu – istakao je Kajzer.

Inače, na ovom nagrađivanom trodnevnom festivalu muzičkih otkrića u okviru Evrope ali i šire, na poslednjem pre-COVID izdanju nastupilo je 80 izvođača iz 26 država.

Njegova međunarodna konferencija fokusirana je na muzičku industriju i kreativnost, a MENT je svoje izdanje iz 2021. godine pomerio na jun sa devet uzastopnih večeri međunarodnog programa.

Međutim, u 2022. festival se vraća na trodnevno izdanje, međunarodne konferencije i uporedne koncertne večeri.

– Premještanje festivala sa drugog na šesti mesec ove godine za nas je bilo novo iskustvo, napravili smo devet dana koncerata i snimili MENT Sessions s bendovima, koje sada objavljujemo nedeljno online. Sešni predstavljaju umjetnike s jednom pesmom snimljenom dvema rotirajućim kamerama. Snimaju se u Kinu Šiška u istoj postavi, ali svaki ima svoju vibraciju – pojasnio je Kajzer.

On je povodom uticaja pandemije na festival rekao da sada iskustvo prenose u šesti mesec s punim trodnevnim međunarodnim festivalom i konferencijom.

– Svet je na trenutak stao, ali se još uvijek okreće – poručio je Kajzer.

Frtgal Kinney, iz Loud and Quiet magazina o festivalu je rekao: „MENT festival stekao je reputaciju jednog od najznačajnijih evropskih showcase festivala neopterećenog hajpom predstavljanjem najčudnijih, uzbudljivih izvođača“.

Organizatori su poručili da, ukoliko zbog trenutne svetske zdravstvene situacije novo izdanje MENT festivala ne bude bilo moguće ili ukoliko se mora održati u izmenjenom formatu, sve aplikacije će važiti i za izmenjene datume i format. Svi prijavljeni biće obavešteni o rezultatima konkursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari