Srbi su prvi narod koji je razvio apsolutni sluh - dokaz - poslušajte projekat Laplander 1foto: Marko Petrović

Prva Kišobran žurka u novoj godini biće održana u subotu 4. februara u klubu Drugstore, te u bona fide sentimentu za početak godine dovode i najbolje sa domaće scene – eksperimentalni supergroup projekat Laplander, nastao u koliziji bendova Niko Nikolić i Azza i Kapale.

Laplander će dan pre toga nastupiti i u Kvaki 22, na žurki Zelenog kačketa, organizovanoj u saradnji sa C4 kolektivom.

Srbi su prvi narod koji je razvio apsolutni sluh - dokaz - poslušajte projekat Laplander 2
foto: Marko Petrović

Tim povodom Niko Nikolić (Pavle Nikolić) i Azza i Kapale (Aca Petković) za Danas otkrivaju iz koje suludo/genijalne pukotine u dimenziji izvire njihov avangardni zvuk.

– Sve je počelo kada je Niko pronašao klesane ploče prvih muzičkih nota u arheološkom lokalitetu Blagotin kod Trstenika, odakle i potiče. Azza, kao srpski Šampolion priskočio je u pomoć i počeo da dešifruje sve fonetske kombinacije sa njih. Nakon mnogo mukotrpnih meseci, odlučili su da u vidu ovih devet pesama sačuvaju dokaz o tome da su Srbi prvi narod koji je razvio apsolutni sluh. I posle se pitamo zašto Lenon liči na Dražu – pojašnjava Laplander.

Oni su svoju inovativno/nesvakidašnju muziku „krstili“ terminom „Neo-kosovski ciklus – muzička polimerizacija starih slovenskih tradicija sa još neotkrivenim zvucima interneta“.

Pošto i sam naziv projekta zvuči blago enigmatično, saznajemo po čemu je Laplander dobio ime.

– Velika inspiracija bendu je bila grupa The Knife, kojima smo u procesu pravljenja albuma slali demo snimke. Začudili smo se kada nam je stigao odgovor na mejl ispisan ćirilicom, čime nam je Grozdana Rajović (Fever Ray) iz benda potvrdila svoje srpsko poreklo. Njima u čast smo odlučili da grupu nazovemo po vrsti noža iz njihove regije – kažu Azza i Niko.

Upitani na šta aludira Agni, pesma koja je već postala himna, pa i kako je nastalo idejno rešenje za nju i spot, oni citiraju komentar jednog od poklonika Laplandera, vezan za „Agni Parthene“ pesmu čiji su sempl uzeli: „Koncept čiste i prečiste devojke je koštao mnoge devojke i žene života: od spaljivanja do ubistva zbog „nečistoće“ … Wiki stranica navodi da pravoslavna crkva vidi ovu pesmu kao paraliturgijsku, te stoga može da se izvodi isključivo van liturgije. U prevodu, to je pop pesma.“

– Amin – poručuju momci.

Korzika, Umoran, Pola koplja … da ne nabrajamo, sve su to jednako sjajne stvari Laplandera, te zbog njihovih egzistencijalno – kompleksnih tekstova zanimalo nas je da li postoji konkretna priča iza nekih „lyrics“-a.

– Korzika predstavlja izolaciju od ostatka sveta. To kameno ostrvo je najbolje oslikavalo naša osećanja i otuđenost od ustaljene muzičke strukture – kažu, i citiraju tekst: „Šta ako ljubav nije dovoljan lek?“

A kako je Laplander svesmisleno kompletan projekat, dvojac nas uvodi u njihovu vizuelnu estetiku, opisujući svoj pojavni stil kao „internet brutalizam“.

– Internet brutalizam, srpska čast i kreativni umovi naših saradnica Dunje, Olge, Maje i Sofije. Women of the world take over – pojašnjavaju oni ko je zaslužan za „izgled“ Laplandera.

Čitajući intervju koji su dali za Oblakoder, njihovo zapažanje da je „semplovanje oslobađajuće kao kolažiranje u umetnosti“, odnelo je misao u nekoliko pravca: prvo, kako muzički iskazi Laplandera deluju k’o isečci iz svakodnevice, koje suštinski preobrću u cilju iskazivnja sebe. Upitali smo ih da li su saznali nešto novo o sebi tokom procesa stvaranja, a oni odgovorili: „Za sledeće pitanje, dvoglavi orao zvani Laplander odvojeno progovara!“

Niko: Stvaranje ovog albuma me je zateklo sa prvim ozbiljnijim radnim mestom, i iz te tačke sam počeo da stvaram. Nisam želeo da muzika zvuči toliko prijatno, i nisu mu se pravile ustanovljene pop forme. Mislim da su neke slične stvari rezonirale i kod Aleksandra.

Azza: Od Pavla sam naučio da pravljenje mudbordova, plejlista i drugih vrsta pripremnog materijala pre samog snimanja može dosta da olakša kreativni proces koji sledi, kao i da konzistentnost u radu dosta znači.

– Dvoglavi orao zvani Laplander se ponovo sklapa u jedno! – nastavljaju oni, i odgovaraju na drugo, nadovezujuće pitanje – koliko im je društvo i svet inspiracija za stvaranje, i na koji način jeste ili nije.

– Za ovaj album, pogledali smo u sebe – istakli su.

Ipak smo ih na trenukat ponovo razdvjili pitanjem šta zasebno Azza i Kapale i Niko Nikolić trenutn stvaraju.

– Azza je u ranim fazama nastanka novog albuma i ne bi voleo previše da odaje o svojim budućim planovima, a Niko radi na albumu i nova pesma mu izlazi 10. februara – najavljuje dvojac.

A pošto Laplander objavljuje za Anderklas, oni ovim putem pozdravljaju ekipu iz ove nezavisne izdavačke kuće.

– Ovim putem voleli bismo da pozdravimo Boška i Džimija iz benda Turbo Trans Turisti i kuće Anderklas, koji su dosta doprineli u oblikovanju zvuka Laplandera – kažu momci.

Za kraj upitani šta se očekuje od nastupa na Kišobranu, oni ističu: „Nadamo se da će nas neko zvati na Evroviziju!“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari