Suosnivača časopisa Rolling Stone izbacili iz uprave Fondacije Rock and Roll Hall of Fame 1Foto: Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Suosnivač časopisa Rolling Stone Jan Vener (77) smenjen je sa svoje funkcije u upravnom odboru Fondacije Rock and Roll Hall of Fame, američkog panteona rok i pop muzike, nakon komentara koji su ocenjeni kao seksistički i rasistički, objavio je u subotu časopis Varajeti.

Kako prenosi Index.hr, „Jan Vener je smenjen sa svoje pozicije u upravnom odboru Fondacije Rock & Roll Hall of Fame“, objavila je fondacija u kratkom saopštenju koje je preneo Varieti. Ovo je odlučeno dan nakon što je u Njujork Tajmsu objavljen intervju sa Venerom, koji je izazvao mnogo kritika.

Na pitanje zašto njegova sledeća knjiga, The Masters, koja će biti objavljena 26. septembra i sadrži intervjue sa sedam muzičara: Bobom Dilanom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Bonom, Džeri Garsijom, Brusom Springstinom i Pitom Taunšendom, ne uključuje nijednu muzičarku niti afro-amerikanca, Vener je, aludirajući na žene, odgovorio:

„Niko od njih nije imao dovoljno intelektualno strukturiran način muzičkog izražavanja. Ne kažem da nisu kreativni geniji. Ne kažem da nisu elokventni, ali pokušajte da malo dublje razgovarate sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin. Znate, Džoni (Mičel) nije bila filozofkinja rokenrola. Po mom mišljenju, ona nije ispunila taj kriterijum. Ni kroz svoj rad ni kroz intervjue koje je davala. A ljudi koje sam intervjuisao su bili rok filozofi. Kada su u pitanju crni muzičari, znate, Stevie Vonder je genije, zar ne? Mislim da je greška zapravo u upotrebi tako snažnog izraza kao što je ‘majstor’ (master). Možda Marvin Gaie ili Curtis Maifield? Ni oni nisu zadovoljili taj kriterijum“, objasnio je on.

„Možda sam staromodan i nije me briga“

„Pogledajte samo šta je napisao Pit Taunšend ili Džeger ili ko god da je već“, nastavio je Vener. „Pisali su duboke stvari o određenoj generaciji, o određenom duhu i određenom odnosu prema rokenrolu.

Vener je za NIT rekao da je svestan da njegovi komentari nekima neće odgovarati.

„Kada je reč o odnosima s javnošću, možda je trebalo da uključim crnog umetnika i umetnicu samo da izbegnem kritike. I moram da kažem da sam imao priliku da to uradim. Možda sam staromodan i nisam. Gledajući unazad, voleo bih da sam mogao da intervjuišem Marvina Geja ili Otisa Redinga“, rekao je on.

Godine 1967. Vener je bio jedan od suosnivača časopisa Rolling Stone. Napustio ju je 2019. Istovremeno je formirao Fondaciju za rokenrol kuću slavnih, i bio predsednik do 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari