„Sve treba da bude jasno, nezamagljeno kao kristal koji je s jedne strane providan, a s druge oštar i stabilan. Kako godine prolaze, ovo ime nam sve više i više odgovara“, poručuje Dejan Gvozden, frontmen benda Kristali, koji će u petak, 17. oktobra, od 21 sat održati veliki beogradski koncert povodom 20 godina rada (Dom omladine Beograda, sala Amerikana) uz podršku bivših članova i dugogodišnjih prijatelja.

 Neposredno pred ovaj koncert, Kristali su ekranizovali najavni singl novog albuma „Divan dan“. Koncert je zamišljen kao presek celokupne karijere benda i na njemu će biti zastupljene pesme sa svih dosadašnjih izdanja, sa akcentom na prvi istoimeni album „Kristali“ iz 1994. godine. Karte za beogradski koncert mogu se kupiti putem servisa Eventim, kao i u prodavnici Felix shop (TC Sremska) po pretprodajnoj ceni od 600 dinara, dok će na dan koncerta koštati 800 dinara.

O novom spotu, predstojećem albumu i koncertu, kao i o 20 godina na sceni pričao nam je Dejan Gvozden.

Obeležavate 20 godina rada, koliko je prošlo od vašeg prvog albuma „Kristali“ – kakav je osećaj?

– Od izlaska prvenca „Kristali“ je prošlo 20 godina, čudno je to, vreme je relativna stvar, osećaj je kao da se sve desilo nedavno.

Koliko su se promenile stvari na domaćoj sceni od vremena kada ste počinjali do danas?

– Promenili su se bendovi, ima novih, a ima i starih koji i dalje rade. Nažalost scena je i dalje prepuštena iskrenim ljubiteljima muzike koji to što rade rade isključivo iz ljubavi i sopstvenim snagama guraju stvari napred.

Šta je ono što vas je motivisalo da toliko dugo ostanete u muzici?

– Upravo ljubav prema muzici.

Izjavili ste da vam, kako godine prolaze, ime Kristali sve više odgovara – šta ste mislili pod tim i šta za vas simbolizuje kristal?

– Iz albuma u album napredujemo, trudimo se da se ne ponavljamo i svaki put se ponovo iskristališemo.

Upravo ste objavili novi spot – kažite nam nešto o videu i o samoj pesmi „Divan dan“?

– U međuvremenu smo postali opasni biciklisti, koji dnevno prolaze nekoliko desetina kilometara, pesma nema tajnu poruku, jednostavno govori o tome koliko nam je lepo dok se vozimo. Spot je radio prijatelj i vrsni fotograf Dragan Cvetanović, a produkciju pesme peti član benda zaslužan za kvalitetan zvuk benda – Zoran Timotijević Zox.

Ova pesma najavljuje i vaš novi album – kada ga možemo očekivati i da li će biti nekih promena u odnosu na vaša prethodna izdanja?

– Naravno da će biti drugačiji, ali opet ćeš moći odmah da prepoznaš da su to Kristali, sa nama je nova ekipa, na gitari Bojan Marjanović i na bubnjevima Jovan Petrović, vrsni muzičari i pre svega divni ljudi. A kada će album – nadam se što pre.

Kako će izgledati koncert koji ćete održati povodom 20-godišnjice – šta će biti na repertoaru, najavljeni su i neki gosti?

– Gosti koji će upotpuniti proslavu i nisu gosti, to su naši nekadašnji članovi. Na bini će nam se pridružiti koautor skoro svih pesama Kristala Željko Markuš i basista iz prve zlatne postave Milan Popović. Pozvaćemo i sve članove koji su sa nama svirali, a bilo ih je mnogo. Svi oni su zaslužni za to što smo potrajali toliko dugo vremena. Sa nama na bini će biti i duvačka sekcija, tako da će fanovi uživati kompletnom zvuku benda.

Šta imate dalje u planu, da li ćete praviti neku promo-turneju nakon objavljivanja albuma, još spotova?

– Planiramo još jedan singl do kraja godine i sviraćemo gde god to bude bilo moguće.

Optimistično ime i muzika

Do sada Kristali iza sebe imaju četiri studijska albuma: „Kristali“ (1994), „Dolina ljubavi“ (1997), „Sve što dolazi“ (2001) i „Samo bluz“ (2013) i jedan live album – „LiveŽStudio 6“ (2004). Kako sami članovi benda kažu, ime grupe Kristali ne odnosi se ni na jedan kristal posebno. Ime je optimistično, baš kao i muzika i stav prema životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari