Tatjana, Sindi, Naomi, Kristi i Linda. Kultna petorka čija je lepota deo istorije 1Foto: BONAVENTURE / AFP / Profimedia

Tatjana Patic je bila deo kultne petorke 80-ih i 90-ih godina. Naomi Kembel, Sindi Kraford, Linda Evanđelista, Tatjana Patic i Kristi Tarlington smatraju se „originalnim supermodelima”. One su obeležile ne samo čitavu deceniju, već i čitavu istoriju mode.

One su tada bile najpoznatije žene na svetu, a obeležila ih je legendarna izjava Linde Evanđeliste da „ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno”. Njih pet pojavile su se na istorijskoj naslovnici Voguea 1990. godine, koja je kasnije inspirisala muzički spot Džordža Majkla za pesmu Freedom. Tatjana Patic je često opisivana kao „crna ovca” od petoro jer je bila mnogo krotkija od ostalih manekenki.

Zbog ovoga mnogi umesto nje u „kultnu petorku” često ubrajaju Klaudiju Šifer, ali činjenica je da je Tatjana zaista bila jedan od prvih pet, odnosno jedan od prvih supermodela kakve danas poznajemo. Posle 90-ih retko su se viđali zajedno. Donatela Versače je 2018. okupila neke od njih na modnoj reviji u čast svog brata Đanija, ali Tatjana nije bila među njima.

Pa da se podsetimo pet veličanstvenih.

Sindi Kraford

Sindi Kraford je počela da se bavi manekenstvom u srednjoj školi, i iako je dobila stipendiju za studije hemijskog inženjerstva, odustala je nakon jednog semestra da bi nastavila karijeru modela. Postala je jedna od najuspešnijih u istoriji, a njenim stopama poslednjih godina krenula je njena ćerka Kaja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cindy Crawford (@cindycrawford)

Zvanično je napustila modeling 2000. godine.

Kristi Tarlington

Kristi Tarlington je svojevremeno nazivana najlepšom ženom na svetu, a 2014. godine uvrštena je na Tajmovu listu 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Dugo ju je pratio glas „najslađe manekenke na sceni”. Bavi se humanitarnim radom, ima svoju liniju lepote i mode.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Christy Turlington (@cturlington)

Prestala je da se bavi manekenstvom sa punim radnim vremenom već 1994. godine. Odlučila sam da je bolje da to okončam kada ja odlučim, a ne kada neko drugi odluči umesto mene“, rekla je tada.

Linda Evanđelista

Kanađanka Linda Evanđelista započela je karijeru u Njujorku 1984. godine.

Godine 1988. ošišala je svoju dugu kosu u piksi stil, čime je započela trend kose poznat kao – Evangelista. Zvali su je „kameleonom modne industrije” jer se lako prilagođavala bilo kom brendu. U istoriju je ušla izjavom: „Ne ustajemo iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Linda Evangelista (@lindaevangelista)

Napustila je modeling 1998. da bi se vratila tri godine kasnije. Godine 2021. javno je govorila o tretmanu CoolSculpting koji je deformisao njeno lice.

Naomi Kembel

Naomi Kembel je rođena u Londonu. Prvi posao dobila je sa sedam godina, u spotu za pesmu Is This Love Boba Marlija. U početku je nameravala da bude plesačica, ali ju je primetio modni agent i završila na naslovnoj strani magazina El pre nego što je imala 16 godina.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dr Naomi Campbell (@naomi)

Ona je jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena, sa nadimkom Crni panter, a aktivna je i danas.

Tatjana Patic

Tatjana Patic je bila nemačka manekenka i glumica koja je postigla međunarodnu super-slavu 1980-ih i 1990-ih. Radila je sa najvećim svetskim brendovima i krasila naslovnice najvećih modnih časopisa. Uvek se držala podalje od očiju javnosti, tako da je njeno ime bilo manje popularno od Naomi, Sindi, Linde ili Kristi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

„Bila je daleko manje vidljiva od svojih vršnjaka — misterioznija, odraslija, neuhvatljivija — i to je imalo svoju privlačnost“, jednom ju je opisala Ana Vintur.

Tekst preuzet sa Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari