Drago mi je da je ove godine Guča na mapi sveta. Došla sam da se uverim iz prve ruke o onome što sam čula o ovom festivalu – rekla je šetajući juče ulicama Guče, Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji. Praćena jakim obezbeđenjem, Vorlik se raspitivala kod domaćina šta se sve može videti na 50. Dragačevskom saboru trubača, a domaćin Sabora Slobodan Jolović joj je u neobaveznom ćaskanju rekao: „Ovde možete videti svašta. I svi ovde dolaze. Evo, juče nam je bio i Čedomir Jovanović“, objasnio je Jolović.

Meri Vorlik je prisustvovala i mini-koncertu ispred Doma kulture američkog trubačkog orkestra „Zlatne uste“, čiji vođa Majkl nam je rekao da su oni 1987. bili prvi strani orkestar koji je stigao u Guču. „Zlatne uste se zovemo jer kada smo pravili bend inspirisani srpskom muzikom, nismo znali kako se piše usne, pa je ostalo uste“, objasnio je Majkl.

Kasnije je ambasadorka Vorlik prisustvovala potpisivanju protokola o saradnji između ruskog gradića Bogorodska i opštine Lučani, a domaćini su je pozvali da za sledeću godinu pronađe neki mali američki grad koji bi se zbratimio sa Gučom. „Ove godine se ljubimo sa Rusima, a dogodine sa Amerikancima“, rekao je domaćin Jolović, dok su Meri Vorlik „na uvce“ kolo svirali trubači Ekrema Mamutovića iz Vranja.

Svirali i Aboridžini

Na bini ispred Doma kulture juče je nastupila i grupa „Descendanse“, sastavljena od australijskih domorodaca, Aboridžina.

– Nemamo trubu, ali sviramo u ovo – to je didžeri daj, najstariji duvački instrument na svetu. Star je preko 40.000 godina. Ali i vaša truba je sigurno mnogo stara – rekli su nam Aboridžini.

Oni su na Sabor došli sa srpskom plesnom grupom Šilo iz Sidneja, i zajedno izveli obrednu igru dodole.

Stranci odlaze na Bir fest

U Guči je primetno da poseta nije kao ranijih godina. Strani gosti, uglavnom bekspekerski koji putuju po Evropi, polako odlaze u Beograd, na Bir fest. To je bio razlog da Slobodan Jolović juče izjavi kako „poziva Beograđane, kojima je draži Festival piva, da dođu u Guču – ako hoće u Evropu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari