Džejku Holmsu, američkom folk pevaču, trebalo je više od četiri decenije kako bi se osmelio da sudski goni bivšeg gitaristu grupe Led Cepelin, Džimija Pejdža, pod optužbom da je plagirao njegovu numeru „Dazed and Confused“ (u prevodu na srpski „Ošamućen i zbunjen“). Džimi Pejdž je ovu pesmu objavio još davne 1969, na prvom albumu Cepelina, dok Holms tvrdi da ju je napisao dve godine ranije, ali i uredno registrovao i zaštitio autorska prava, pa tako od slavnog gitariste potražuje milion dolara.

Holms po podnošenju tužbe nije želeo da javno daje bilo kakve komentare, a do konačne odluke suda izgleda da će najviše „ošamućeni i izbunjeni“ biti fanovi Džimija Pejdža i grupe Led Cepelin. Najpre zbog dileme zašto je Holms čekao čak 41 godinu da bi podigao tužbu, pošto su u međuvremenu Led Cepelin otišli u muzičku istoriju. Zatim sledi neverica da li je moguće da je legendarni gitarista plagijator, a ujedno i ne baš inteligentan pošto je pod svojim imenom objavio numeru čija su autorska prava navodno već zaštićena. I na kraju ostaje dilema onih najokorelijih pobornika teorije zavere koji se pitaju da li je Pejdž plaćao Holmsu četiri decenije da ćuti, pa je ovaj sada odlučio da progovori usled nekog problema koji se pojavio između njih dvojice.

Pejdž i Holms se inače poznaju, što ne poriče ni slavni gitarista. Po Holmsovoj verziji Pejdž je „Dazed and Confused“ čuo još dok je bio član grupe Yardbirds. Tada je Holms na njihovoj turneji nastupao kao predizvođač i navodno je na jednoj od njegovih svirki Pejdž čuo spornu numeru. Po rečima bubnjara Yardbirds Džima Mekartija, slavni gitarista je još sa tim bendom planirao da objavi „Dazed and Confused“, ali usled raspada grupe pre objavljivanja tog singla odneo ju je u Led Cepelin.

– Nisam čuo Holmsovu verziju. To je moja pesma i svi prokleti rifovi su originalni – jedino je što je Pejdž rekao povodom tužbe.

Ostaje sada da se vidi kako će sud reagovati na ovu tužbu, odnosno da li će je odbaciti kao prekasno podnetu ili će ipak dati šansu Holmsu da dokaže krivicu Pejdža. Šta god bilo na kraju, utisak je da je Džejk Holms profitirao. Njegovo ime ponovo je u javnosti, a njegova verzija „Dazed and Confused“ postala je hit na sajtu Youtube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari