Više od 300 muzičara izvelo "Karminu Buranu" na Ušću pred 20.000 gledalaca 1Foto: EXIT Photo Team

Na beogradskom Ušću sinoć je pred više od 20.000 ljudi održan jedinstveni koncertni spektakl „Muzička vizija Balkana“, koji u okviru Exitove WOMBA (World Music Balkans) platforme promoviše tradicionalnu muziku ovog podneblja u modernoj produkciji priznatih regionalnih i svetskih izvođača, saopštili su organizatori.

Ovaj događaj održan je u sklopu sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji se od 1. do 4. septembra odvija u Beogradu.

Na svojevrsnom jednodnevnom festivalu nastupili su Marko Louis, Vlatko Stefanovski Trio, bend velike Esme Redžepove pod vođstvom njenog sina Simeona Atanasova, kao i priznati svetski producent elektronske muzike Satori.

Ovom događaju prethodilo je izvođenje „Karmine Burane“, dela Karla Orfa, koja je u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta realizovana u koprodukciji sa Centrom beogradskih festivala – CEBEF i selekcije programa „Classical Sessions“.

Na impozantnoj bini „Karminu Buranu“, jedno od najpoznatijih klasičnih dela u istoriji muzike, izvelo je više od 300 muzičara, hora i orkestra Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, kojima je dirigovao maestro Aleksandar Kojić, dok su solisti bili sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

Nakon „Karmine Burane“, na binu je izašli su sin Esme Redžepove sa njenim originalnim bendom, u furioznoj prezentaciji moći truba i harmonike, soul etno muzičar Marko Louis i Vlatkoko Stefanovski

„Muzička vizija Balkana“ završena je nastupom svetski priznatog izvođača Satorija, srpsko-holandskog porekla, koji reintepretira muziku Balkana u modernoj produkciji elektronskog zvuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari