Festival pod nazivom Vračar Rocks! počeće u petak, 3. februara, nastupom bendova Fandango, Sinestezija i The Dibidus, i održavaće se do 1. juna, svakog petka u Centru za kulturu Božidarac, u Radoslava Grujića 3.


„U okviru Centra za kulturu Božidarac nalazi se nedavno renovirana koncertna sala koja može da primi oko 500 posetilaca i kojoj želimo da vratimo stari značaj iz doba kada su mnoge od najvećih domaćih grupa ovde održale svoje prve nastupe. Želimo da stvorimo novi kreativni centar koji omogućava svim bendovima da se dobro osećaju i ponude najbolje od svoje muzike. Mladi bendovi zajedno sa afirmisanim sve teže dolaze do prostora za koncerte, prisustvo bendova u medijima i slika o njima je potpuno marginalizovana i odatle dolazi naša ideja da ponudimo prostor koji bi bio tehnički, idejno i medijski funkcionalan za festival koji bi za cilj imao oživljavanje muzičke scene i dovođenje mladih ljudi u lepo organizovan prostor sa svim standardima za live nastup“, kažu organizatori.

Bend Sinestezija nastao je početkom 2006. godine. Na početku svog puta bend je bio pod snažnim uticajem Novog talasa. Fasciniranost fenomenom sinestezije u pogledu izmešanosti čulnih doživljaja stalno je prisutna u tekstovima benda. Stvarajući u širokim okvirima rokenrola, new wave zvuk, post-punk momenti, upečatljive pop melodije, kao i moderni indie segmenti samo su neke od karakteristika Sinestezije koje, podržane neuobičajenim i intrigantnim liričkim izrazom, uz eksplozivnu i teatralnu scensku izvedbu, čine nastupe benda interesantnim za sva čula.

Bend The Dibidus je nastao na krilima „demokratskih promena“ između 2000. i 2001. godine, što rezultira istoimenim albumom 2003. godine. Zvuk benda je bio zamišljen kao fuzija onoga što su njeni članovi pre toga radili u bendovima Familija i DLM (Dejan Pejović, Jova Jović) ali svedeno na minimalne muzičke opcije uz korištenje računara. U ovoj postavi bend prestaje sa radom 2004. a 2007. u novoj postavi počinje sa radom na novom albumu „Trenerka i sako“, koji je objavljen prošle godine.

Fandango je nastao u proleće 2010. godine kao prvi, u potpunosti ženski cover bend sa ciljem da se na njegovom repertoaru nađu isključivo brze pesme. Od tada bend neprestano svira širom Srbije uvećavajući svoj zanimljivi repertoar i radi na novim autorskim pesmama. Prošle godine su svirali na Demofestu u Banjaluci. Nakon toga, Fandango je imao vrlo uspešan nastup na Smederevskoj jeseni, pred 6.000 ljudi. Devojke iz Fandanga trenutno najviše pažnje posvećuju autorskoj muzici i činjenici da više nisu samo ženski cover bend, već pravi autorski rok bend.

Popularizacija domaće rok scene

Ovaj festival ima za cilj podsticanje mladih da se bave muzikom, njihovo umrežavanje i međusobnu saradnju bendova kao i popularizaciju domaće rock scene. Tokom svake festivalske večeri nastupiće po nekoliko bendova koji predstavljaju različite muzičke žanrove a da ipak imaju nešto zajedničko, i tako pružiti priliku svojoj publici da se upozna sa radom drugih bendova na čijim nastupima verovatno pre toga nisu bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari