Vreme je da se gradonačelnik Leskovca oproba u tehno-folk-densu i napravi duet sa Karleušom 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

– Ne vidim zašto bi dodatno punili džepove novopečenim državnim poltronima. Jeca je do skora bila vegan aktivistkinja, Prajd ikona i neko ko je podržavao ovu nepostojeću opoziciju.Nedavno je zakopala ratne sekire sa Srpskom majkom (Cecom), i od tada je angažovana na svim državnim radostima i veseljima, poput roštiljade u Leskovcu, kao što dolikuje svakoj vegan aktivistkinji koja drži do svojih stavova – ukazuje muzičar Marko Mićanović, odgovarajući na Danasovo pitanje dana: Kako komentarišete to što je Pokret za Leskovac sa građanima pokrenuo inicijativu da prikupi honorar i ponudi ga Jeleni Karleuši da ne peva na otvaranju Roštiljijade.

Književnik Saša Stojanović ide korak dalje, te gradonačelniku Leskovca i folk divi predlaže duet.

– „Pokret za Leskovac“ nudi Jeleni Karleuši da dotičnoj plati honorar samo da ne peva, a gradonačelnik Leskovca kaže da će dati još toliko para, u odnosu na kintu koju ponuđači skupe, i to u humanitarne svrhe, samo da J.K. zapeva koju. Zato predlažem da Goran Cvetanović i Jelena Karleuša naprave duet, besplatan naravno, u kome bi on briljirao uglazbljenim gramatičkim bravurama a ona bila zadužena za erotske i ostale vizuelne impresije; gradonačelnik je do sada bio najbolji baštovan, najbolji odgajivač pasa i štiglića, vreme je da se ogleda i u tehno-folk–densu, a poznatoj zvezdi bi to bilo iskustvo koje nikada, ali baš nikada ne bi zaboravila. Ukoliko mislite da ne postoji gora ideja od ove, samo zamislite obrnutu situaciju: Karleušu sa kravatom i Cvetanovića sa šljokicama – zapaža Stojanović.

Nemanja Miković, basista benda Sara Džesika Panker ironično ističe da pevačica nije dovoljno plaćena i da joj treba obezbediti još novca i vedži pljeka na Roštiljijadi.

– Ko smo mi da komentarišemo jednu instituciju i stub ovog našeg društva – J.K. Mislim da joj treba dati još više, duplo više para, ali i da joj Roštiljijada izađe u susret sa nekom vege-pljeskom, da mučenica ne mora da jede meso od namučenih životinja, kao što i priliči velikom borcu za životinje, kao što je J.K. – primečuje Miković.

Jelena Zoe Disić iz Udrzženja Vege zajednica ukazuje na problematiku finansiranja iz budžeta prilikom organizovanja ove vrste zabave, ali i etički princip veganstva koji je poznatoj pevačici koja se deklariše ko vegan, očigledno promakao.

– Pre svega nije kritično pitanje ko će nastupati i koliki mu je honorar, već problematika toga što se takvi događaji neretko organizuju širom Srbije i još gore finansiraju iz gradskih budžeta. Jelena Karleuša se u javnosti deklariše kao veganka, ali očigledno joj je nepoznata definicija
veganstva s obzirom na to da je pristala da učestvuje na ovakvom događaju. Veganstvo je etički stav, a ne način ishrane i stoga mislim da njoj svakako nije mesto na ovoj manifestaciji iz drugih razloga, a ne zbog nezadovoljstva građana. Nažalost, svest o patnji životinja je na niskom nivou kod nas, pogotovo na jugu Srbije gde se konzumiranje mesa i roštiljanje upliće u okvire tradicije. Jedina ispravna inicijativa koja bi trebalo da se pokrene jeste da se ova manifestacija uopšte ne održava – istakla je Disić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari