“Veganstvo je etički stav, a ne način ishrane”: Zašto Karleuša kao vegan aktivista nastupa na Roštiljijadi u Leskovcu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Pokret za Leskovac pokrenuo je inicijativu da sa građanima prikupi honorar i ponudi ga Jeleni Karleuši da ne peva na otvaranju Roštiljijade. Pitali smo građane šta misle o tome.

Književnik Saša Stojanović rekao je da koliko god „Pokret za Leskovac“ ponudi Jeleni Karleuši samo da ne peva, gradonačelnik Leskovca će dati duplo više novca i to u humanitarne svrhe samo da Karleuša „otpeva koju“.

„Zato predlažem da Goran Cvetanović i Jelena Karleuša naprave duet, besplatan naravno, u kome bi on briljirao u glazbenim gramatičkim bravurama a ona bila zadužena za erotske i ostale vizuelne impresije; gradonačelnik je do sada bio najbolji baštovan, najbolji odgajivač pasa i štiglića, vreme je da se ogleda i u tehno-folk densu, a poznatoj zvezdi bi to bilo iskustvo koje nikada, ali baš nikada ne bi zaboravila. Ukoliko mislite da ne postoji gora ideja od ove, samo zamislite obrnutu situaciju: Karleušu sa kravatom i Cvetanovića sa šljokicama“, rekao je Stojanović.

Jelena Zoe Disić iz udruženja Vege zajednica kaže da nije kritično pitanje to ko će nastupati i koliki će mu biti honorar, već je problem što se takvi događaji organizuju širom Srbije i finansiraju se iz gradskih budžeta.

„Jelena Karleuša se u javnosti deklariše kao veganka, ali očigledno joj je nepoznata definicija veganstva s obzirom na to da je pristala da učestvuje na ovakvom događaju. Veganstvo je etički stav, a ne način ishrane i stoga mislim da njoj svakako nije mesto na ovoj manifestaciji iz drugih razloga, a ne zbog nezadovoljstva građana. Nažalost, svest o patnji životinja je na niskom nivou kod nas, pogotovo na jugu Srbije gde se konzumiranje mesa i roštiljanje upliće u okvire tradicije. Jedina ispravna inicijativa koja bi trebalo da se pokrene jeste da se ova manifestacija uopšte ne održava“, dodala je ona.

Muzičar Marko Mićanović ne vidi zašto bi dodatno „punili džepove državnim poltronima“, i dodaje da je Karleuša do skoro bila vegan aktivistkinja i gej ikona, i neko ko je podržavao opoziciju.

„Skoro je zakopala ratne sekire sa Srpskom majkom (Cecom), i od tada je angažovana na svim državnim radostima i veseljima, poput Roštiljijade u Leskovcu, kao što dolikuje svakoj vegan aktivistkinji koja drži do svojih stavova“, kaže Mićanović.

Basista benda Sara Džesika Panker Nemanja Miković ironično je nazavao Jelenu Karleušu stubom našeg društva i dodao „mislim da joj treba dati još više, duplo više para, ali i da joj Roštiljijada izađe u susret sa nekom vege-pljeskom, da mučenica ne mora da jede meso od namučenih životinja, kao što i priliči velikom borcu za životinje, kao što je JK“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari