"Žrtve perfidnog zlostavljanja": Frajle optužile bivšu menadžerku za zloupotrebu i kršenje autorskih prava 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Članice grupe Frajle optužile su bivšu menadžerku Lidiju Samardžiju za zloupotrebu i kršenje autorskih prava.

U otvorenom pismu javnosti Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović, članice benda, iznele su šokantne optužbe na račun bivše menadžerke, prenosi Index.hr.

Ženski trio The Frajle, sestre Nevena i Jelena Buča i Nataša Mihajlović, godinama doživljavaju, kako kažu, pakao sa svojom nekadašnjom menadžerkom. One su žrtve, tvrde, perfidnog zlostavljanja.

„Sve je počelo 2020. godine u vreme globalne pandemije izazvane virusom korona. Godinama radimo sa našom dotadašnjom menadžerkom Lidijom Samardžijom. Kada smo u jednom trenutku insistirale da vidimo sve izveštaje i ugovore o našim nastupima, finansijske informacije koje smo dobili nisu uparene.

Ubrzo saznajemo da je Lidija Samardžija samoinicijativno svojoj kompaniji pripisala vlasništvo nad svim dosadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala pre naše saradnje sa njom, što je na kraju i predmet spora u sudskom postupku.

Ove albume smatramo svojom intelektualnom svojinom, u koju smo ugradile deo sebe, i nijedna treća strana ne može jednostavno da ih prisvoji bez našeg izričitog pristanka. Osim toga, platile smo i snimanje tih albuma; bilo direktno ili od novca koji smo prikupile sponzorskim ugovorima“, navodi Frajle u otvorenom pismu.

"Žrtve perfidnog zlostavljanja": Frajle optužile bivšu menadžerku za zloupotrebu i kršenje autorskih prava 2
Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

„Prodala je naše albume“

„Nakon raskida saradnje, Lidija Samardžija naše albume prodaje Croatia Records-u, što dovodi do direktnih sporova sa tom diskografskom kućom, a posredno i do uništenja našeg Jutjub kanala.

Paralelno sa tim, Lidija Samardžija podnosi prijave za žig na teritoriji ex-Yu zemalja, pokušavajući na taj način da stekne vlasništvo nad žigom i brendom The Frajle. Prvo smo bile iznenađene takvim potezom, jer u trenutku prijave ona više nije imala nikakve veze sa grupom Frajle i našim brendom. Njena namera nam je postala jasna kada su nam se organizatori naših nastupa počeli javljati sa informacijom da im se Lidija Samardžija obraća raznim zabranama kada su u pitanju naši koncerti.

Nametnuo nam se zaključak, shvatile smo da Lidija Samardžija čini sve da nas spreči da funkcionišemo pod imenom The Frajle, iako smo to ime smislile 2009. godine“, kažu Frajle.

„Preti organizatorima“

„Istovremeno su nam se javili mnogi umetnici sa kojima smo besprekorno sarađivali ranije u karijeri, a sve kao rezultat priča koje je bivša menadžerka plasirala protiv nas. Uglavnom su ovi umetnici iz Hrvatske, gde je naša publika velika. Svi ovi ljudi su ponovili reči Lidije Samardžije o tome kako smo navodno nezakonitom prodajom naših izdanja prekršili autorska prava, što je potpuna glupost.

Iskreno govoreći, neki od umetnika koji su nam se obraćali u pomenutom oštrom tonu kasnije su nam se neformalno javili sa izvinjenjima i objašnjenjima „da su izmanipulisani“.

"Žrtve perfidnog zlostavljanja": Frajle optužile bivšu menadžerku za zloupotrebu i kršenje autorskih prava 3
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na svojoj koži, skoro svakodnevno, poslednje skoro tri godine trpimo neverovatne pritiske, opstrukcije u radu, lažne optužbe i demonstraciju sile raznih moćnika koji ne biraju sredstva da ugase naš bend i brend“, tvrde muzičarke.

„Mi smo kompozitori i tekstopisci kao i koautori dela koja izvodimo i nemoguće je da nam se zabrane njihova izvođenja, što gospođa Samardžija godinama pokušava kontaktirajući sve organizatore naših koncerata slanjem upozorenja, a ako to ne uspe, onda im preti da ako budu sarađivali sa Frajlom, mogu zaboraviti na saradnju sa Gibonijem i Damirom Urbanom, čija je menadžerka Lidija Samardžija još uvek“, kažu.

„Ucena je bila poslednja kap“

„Upravo ovakva ucena je bila kap koja je prelila čašu, odlučile smo da više ne želimo da ćutimo i probleme, kolokvijalno rečeno, guramo pod tepih. Mnoge naše kolege znaju za ovu situaciju, već je bilo nekih medijskih upita o tome šta se dešava, ali smo sada spremne da svoju unutrašnju borbu vodimo javno.

Ukaljavanje ugleda i našeg imena na načine koje normalan čovek ne može ni da zamisli, oduzimanje prava na rad, otkazivanje nastupa i napuštanje naših bliskih saradnika nakon pritiska dotične uz obrazloženje da im „ne treba takav bol u životima“, postali su naša svakodnevica – dodaju.

„Sve je to poznato u medijskim krugovima širom regiona, a ogleda se u zaustavljanju vesti, intervjua i bilo kakvih najava vezanih za nas, otkazivanja gostovanja i uskraćivanja emitovanja. Stručna javnost i mnoge kolege su takođe upoznate sa našim slučajem.

Nažalost, izvođači i organizatori sa kojima sarađujemo često su suočeni sa ultimatumom – ako radite sa Frajlama, onda ne radite sa drugim zvezdama iz regiona, ni koncertno, ni medijski, ni na bilo koji drugi način… I za sebe, ali i za druge koji ćute „da se ne ljute“, govorimo istinu, i to ne samo sada i ovde, već i pred institucijama pred kojima smo pokrenuli krivični i drugi sudski postupak protiv Lidije Samardžije“, kažu Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović.

Index je, piše, kontaktirao Lidiju Samardžiju za komentar povodom ovih ozbiljnih optužbi, navodeći da će on biti objavljen čim ga budu dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari