Sećanje na Kladovljanina Rašu Trkulju, počasnog građanina Negotina i svetski poznatog umetnika 1Foto: Dom kulture Negotin

Umetnici žive kroz svoja dela: pisanu reč, kompoziciju, film, sliku. Deo bogatog opusa koji je za života naslikao Radislav Raša Trkulja, u legatu je sa njegovim imenom, u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu.

– Šta to moje slike vezuje za ovo vreme? Tačan odgovor ne znam. Osećam da sam duhom i dušom povezan sa okolinom, da sam deo nje. U mojoj viziji ta okolina, ta priroda, ta geografija, ta želja za vazduhom i suncem, za strelom prema suncu u nekim budućim vekovima, živeće i dalje u kosmičkoj tišini prostora. Kada postanem deo te tišine, možda će ostati neki moj trag, neki znak iz ovog vremena – reči su Radislava Raše Trkulje, koji je u svojoj kući u Ilandži, završio svoj životni vek 24. novembra 2016. godine.

Za istočnu Srbiju i u njoj Kladovo, Negotin i Đerdap bio je sudbinski vezan. U Kladovu je rođen, u Negotinu imao prvu samostalnu izložbu polovinom prošlog veka, a u prvoj deceniji ovog, u gradu Hajduk Veljka i Mokranjca, osnovao legat.

U Đerdapskoj klisuri, u nekadašnjoj signalnoj stanici 1975. godine osnovao galeriju Pena, a 2010. postao počasni građanin Negotina.

Sećanje na Kladovljanina Rašu Trkulju, počasnog građanina Negotina i svetski poznatog umetnika 2
Otvaranje Legata Trkulje/Foto: Opština Negotin

U međuvremenu slikao, izlagao na preko 70 samostalnih i više od 400 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u Srbiji, Beču, Firenci, Karakasu, Stokholmu, Milanu, Njujorku, Berlinu, Toledu, Parizu, Tel Avivu, Nikoziji, Tripoliji, bio direktor Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu i jedan od osnivača Umetničkog udruženja Krajinski krug u Negotinu.

Biografi su zabeležili da je Raša Trkulja diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Đorđa Andrejevića – Kuna 1963. godine, a postdiplomske studije završio u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu 1965. godine.

Njegove slike deo su stalnih postavki i fondova brojnih muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu, mnoge se nalaze i u privatnim kolekcijama.

Uz ocenu da je “zahvaljujući neodoljivom stvaralaškom šarmu koji se zasniva na urođenom koliko i odnegovanom ukusu, Trkulja je izrastao u slikara čije delo ima prvorazrednu ulogu u širenju prostora likovne kulture” Nikola Kusovac je o Trkulji zabeležio i ovo:

„Oslobođeno modernih predrasuda o izlišđnosti i stramputicama narativnosti, slobodno raspričano i prožeto zasićenom čulnošću, stvaralaštvo Radislava Trkulje je do krajnosti otvoreno za svaku vrstu komunikacije. Otuda se oko njegovog dela, ali i njegove zanimljive ličnosti , okuplja širok krug najrazličitijih pristalica i poštovalaca, počev od oduševljenih prijatelja , naročito pisaca, do ostrašćenih kolekcionara i mnogih ljubitelja slikarstva“, Kusovčeve su reči u katalogu Legata Radislava Trkulje u Negotinu.

Trkulja je 2005. godine gradu Negotinu poklonio dvadeset likovnih dela i tako je stvoren je legat u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće.

Sećanje na Kladovljanina Rašu Trkulju, počasnog građanina Negotina i svetski poznatog umetnika 6
Legat Raše Trkulje/Foto: Dom kulture Negotin

Legat čine slike nastale u periodu od 1957. kao što je Negotin – stari hotel Beograd do dela nastalih početkom ovog veka, kao što je Morka ratnik iz 2004. godine.

Kako kažu u negotinskom Domu kulture, dela sadržana u legatu dostupna su javnosti, a u vreme trajanja festivala Mokranjčevi dani, mnogobrojna publika ima mogućnost da se bliže upozna sa delima jednog od značajnih srpskih slikara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari