Sedam nagrada za predstavu "Na Drini ćuprija" 1

Predstava „Na Drini ćuprija“ Srpskog narodnog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića, i dečja predstava „Allegro con brio“ Dečjeg pozorišta Subotica koju je režirao Jevgenij Ibragimov, osvojile su nagrade za najbolju dramsku predstavu u celini, tj. najbolju predstavu za decu u celini.

 U zvaničnoj konkurenciji od 12 predstava, tročlani žiri je proglasio pobednike jednoglasnom odlukom.

Predstava rađena po motivima dela Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ režisera Kokana Mladenovića osvojila je još i nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju (nagrada je dodeljena Mariji Kalabić), najbolji kostim (nagrada je dodeljena Tatjani Radišić), kao i memorijalnu nagradu „Ivana Mirkov Vlačić“. Glumačke nagrade osvojili su glumci iz ove predstave Gordana Đurđević Dimić za ulogu Lotike i Radoje Čupić za epizodnu ulogu Ćorkana. Višestruko nagrađena predstava je i „Crni“ Novosadskog pozorišta. „Crni“ je rađen po viteškoj drami Ištvana Baloga i adaptaciji Ferenca Nemeta, a u režiji Žanka Tomića i adaptaciji Roberta Lenarda. Glumačku nagradu za ulogu Crnog osvojio je Arpad Mesaroš, dodeljena je i nagrada za najbolju muziku Davidu Klemu, a specijalna nagrada pripala je Robertu Lenardu za dramaturški rad na tekstu predstave „Crni“, kao i za adaptaciju romana i tekstove pesama u predstavi „Fama o biciklistima“. Predstava Pozorišta mladih „Petar Pan“ u režiji Roberta Valtla i po adaptaciji Ivora Martinića, osvojila je nagradu „Tihomir Mačković“ za kreaciju lutaka (nagrada je dodeljena Siniši Iliću), kao i glumačku nagradu koja je pripala Slavenu Došlu za ulogu Petra Pana. Nagradu mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala je Suzani Lukić za ulogu Lolite – devojčice u predstavi Narodnog pozorišta Kikinda „Ždrelo Žanine Mirčevske“ u režiji Snežane Trišić.

Gala veče dodele nagrada 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine proteklo je u znaku koliko nagrađenih toliko i studenata novosadske Akademije umetnosti koji su u čast laureata izveli pravi mali brodvejski spektakl. Program je režirala Margareta Taboroši, David Klem bio je muzički saradnik, a pevačke tačke sa studentima bila je pripremila Agota Vitkai Kučera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari