Sedamdeset pet godina filma Kazablanka 1

Kazablanka, vanvremenska priča o ljubavi, gubitku i iskupljenju u doba borbe protiv nacista, film koji mnogi smatraju najboljim svih vremena, premijerno je prikazan pre 75 godina.

Premijera je organizovana na brzinu, 26. novembra 1942. u NJujorku, kako bi se iskoristila saveznička invazija u severnoj Africi. Kazablanka nije dobro krenula na bioskopskim blagajnama, ali je polako osvajala srca širom sveta i 1944. godine osvojila je OsKara za najbolji film, režiju Majkla Kurtiza i scenario, prenose američki mediji.

Priču znaju svi: divna i tužna ljubavna priča s Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u ulogama Rika Blejna i Ilsi Lund, dvoje ljubavnika čija je veza morala biti žrtvovana zbog borbe s nacistima.

Scenarij Hauarda Koha, DŽulijusa Epštajna i njegovog brata blizanca Filipa, ističe se i po najvećem broju zapamćenih citata iz nekog filma, od „U tvoje zdravlje, mala!“ i „Uvek ćemo imati Pariz“ do „Odsviraj to ponovo, Sem“ i „Ovo je početak jednog divnog prijateljstva“. Pošto je prošle godine umrla Medlin Lebo koja je u filmu igrala odbačenu Rikovu devojku Ivone, na životu više nema nikoga iz glumačke postave, ali nasleđe Kasablanke nitko ne dovodi u pitanje.

Treći najbolji američki film u istoriji po oceni Američkog filmskog instituta, Kasablanka i dalje bez problema puni bioskopske dvorane kada se organiziraju posebna prikazivanja.

„To je film koji je hipnotizovao publiku u najcrnjim danima Drugog svetskog rata, a njegova je poruka i danas relevantna“, kaže američka novinarka Amanda Garet, specijalizovana za filmove iz zlatnog doba Holivuda. Za snimanje Kasablanke vežu se mnoge legende, a najpoznatija je da je opipljiva hemija između Bergman i Bogarta bila zasnovana na stvarnoj obostranoj privlačnosti.

Članovi njihovih porodica, uključujući kćerku Ingrid Bergman, glumicu Isabelu Roselini, i pokojnu Lorin Bekol, Bogartovu ljubav života, više puta ru rekli da ni Bergman, a ni Bogart nisu imali neko mišljenje ni o filmu niti o jedno drugom. Istoričari filma često ističu da su scenaristi tokom snimanja stalno prepravljali i menjali scenario, tako da Bergman nije znala da li će na kraju završiti s Riom ili Viktorom Laslom, likom kojeg je igrao Pol Henrid.

Ona ih je neprekidno ispitivala o tome, ali ni oni nisu znali šta će na kraju ispasti.

Glumici je stoga rečeno da u završnoj sceni u Rikovom Kafeu ima što je moguće neutralniji izraz lica, a Bergman je scenu odigrala tako da se toj tajanstvenoj ekspresiji lica svi dive. „Kazablanka ilustruje onovremensku snagu Holivuda, s odličnim redateljem, sjajnim glumcima, izvrsnim scenarijom, kostimima i scenografijom, koji stopljeni u jedno rezultiraju apsolutno očaravajućim filmom“, rekla je novinarka Nora Fiore.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7vThuwa5RZU]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari