Šekspir na indijski i džez način 1

„Na sreću Šekspir je imao svoju Elizabetu a ja imam prijatelje koji nisu dopustili da ova priča nestane“, rekao je Nikita Milivojević, reditelj i osnivač Šekspir festivala, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vili Stanković povodom trećeg izdanja pozorišne manifestacije, koje će se održati od 29. juna do 4. jula u Čortanovcima.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Uprkos znatno smanjenim sredstvima za ovogodišnje izdanje, Festival će zaokružiti svoju formu i strukturu, i u godini kada se obeležava četiri veka od smrti velikog barda, manifestaciju će otvoriti najnovija predstava Glob teatra „Dva viteza iz Verone“, kazao je Milivojević.

On je istakao da je na plakatu festivala Arijel jer je ideja bila da se Srbija predstavi poslednjim Šekspirovim komadom „Bura“. Ali umesto toga, budući da nije bilo novca za novu postavku, igraće se „Perikle“, kao i prošle godine, koji je u međuvremenu osvojio značajne nagrade i priznanja. Kuriozitet festivala, prema Milivojevićevim rečima, je indijsko pozorište koje posle dužeg vremena gostuje ovde. Reč je o Kompani teatru iz Mumbaja koji će izvesti predstavu „Bogojavljensku noć”.

– To je neka vrste muzičke predstave gde će učesnici svirati na originalnim indijskim instrumentima. Oni su vizuelno veoma atraktivni i sa ovom predstavom su gostovali po svim svetskim festivalima gde su dobili odlične kritike – istakao je Milivojević dodajući da će pre svega biti zanimljivo videti kako izgleda čitanje Šekspira u indijskoj kulturi.

Poseban događaj biće koncert velike zvezde Marie Joao i njenog trija OGRE, koja će Šekspirove sonete pretvoriti u džez muziku, a iz Grčke dolazi mlada, nezavisna trupa „C za Cirkus“ koja će izvesti predstavu „Mera za meru“. Milivojević je primetio da je kriza u ovoj zemlji napravila pravu revoluciju u tamošnjem pozorištu.

– LJudi ništa ne rade ali se skupe i sa nekom sumanutom ljubavlju naprave odličnu predstavu – zaključio je osnivač festivala.

Slaviša Grujić, reditelj i pokrajinski sekretar za kulturu, kazao je da je ova godina za njega bila paklena zbog restriktivnog budžeta koji se odrazio na sve, pa tako i na kulturu, zbog čega je bio izrazito zabrinut.

– Mogu samo da zamislim kako je u takvim okolnostima bilo institucijama kulture i medijima ali dok god verujemo da se ima zašta boriti dotle će biti i onih koji će lepo govoriti o kulturi – zaključio je on.

Ilustracije radi prošle godine za Šekspir festival izdvojeno je šest miliona dinara a ove četiri, rečeno je na konferenciji.

Na Šekspir festivalu će kao i ranijih godina učestvovati teatri koji će prikazati savremene svetske produkcije rađene po Šekspirovim delima i to pod vedrim nebom, kao što se to činilo u njegovo doba. Učestvuju pozorišta iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Srbije a prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije – „Olivije i Šekspir“ Aleksandra Erdeljanovića i studentske predstave prema delima slavnog autora.

Festival su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, opština Inđija i UNIQA osiguranje.

U međunarodnoj mreži

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Agencija Beta uvrstila je Šekspir festival među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini. Godine 2015. Šekspir festival u Srbiji postaje deo međunarodne mreže Šekspir festivala – European Shakespeare Festival Network.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari