Šekspirov "Tit Andronik" u produkciji JDP zatvara Festival Unije teatara Evrope: Točak nasilja koji se neprestano okreće 1Fot promo Vesna Radovanović

Jubilarno izdanje Festivala Unije teatara Evrope, UTE FEST 20, na kojem učestvuju najznačajnije pozorišne kuće iz Portugala, Poljske, Italije, Grčke, Češke, Mađarske, Luksemburga, Rumunije, Bugarske, Slovenije i Srbije, večeras će svečano zatvoriti „Tit Andronik“ Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, produkcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ova predstava premijerno je izvedena na Sceni „Ljuba Tadić“ 26. decembra prošle godine, a junake najkrvavije Šekspirove tragedije o točku nasilja i rata koji se neprestano okreće uništavajući civilizacije, igraju Goran Šušljik, Anđelika Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović, Joakim Tasić.

U glumačkoj ekipi su i Lazar Đukić, Luka Sević, Dragan Sekulić, Petar Petrović, Luka Antonijević, Mladen Lero i Milan Bobić.

„Tit Andronik“ je urađen po prevodu Živojina Simića i Sime Pandurovića, dramu je adaptirala Vedrana Božinović,  scenografiju potpisuje reditelj Andraš Urban, kostime Lina Leković, muziku je komponovala kompozitorka Irena Popović, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Festival Unije teatara Evrope, UTE FEST 20, započeo je 4. novembra u Klužu, u Rumuniji, a danas je održan i sastanak borda UTE čiji je član i Tamara Vučković Manojlović, direktorka JDP.

Godišnja skupština UTE okupila je danas direktore i umetničke direktore najznačajnijih evropskih teatara – članica Unije, a glavna tema ovog skupa o kojoj se diskutovalo su dogovarati o novim projektima, razmenama i saradnjama.

Predstava „Vatre“, koprodukcija koju je JDP realizovao sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone, deo je šireg evropskog projekta Unije teatara Evrope „Katastrofa“.

Predstava je u februaru učestvovala na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal), a u junu je izvedena na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari