Sajam knjiga od 3. marta u Novom Sadu 1Foto: Marko Pudić

Na Novosadskom sajmu, u istom terminu, od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Takođe, na Novosadskom sajmu će, sve do 13. marta biti održan i program “Seobe duša” i drugi kulturni sadržaji u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, a organizatori najavljuju 12 sati programa dnevno u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara.

Novosadski sajam će od 3. do 13. marta biti stanica kulturnih dešavanja, koje organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pod nazivom „Seobe duša“. Centralni događaj programske celine predstavlja istoimena izložba sa podnaslovom Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu čiji je nosilac Gradska biblioteka.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 3. marta u 17 časova, u Auli Novosadskog sajma i povezana je sa Međunarodnim sajmom knjiga u Novom Sadu. Istog dana će biti održana promocija istoimene ilustrovane monografije o istoriji knjige u Novom Sadu. Narednim danima posetioci će moći izložbu da pogledaju do 13. marta, od 10 do 20 časova.

Izložba „Seobe duša — Novi Sad kroz knjigu”, savremeni je paviljon književnosti koji u dodiru s drugim umetnostima tematizuje ulogu knjige u životu Novog Sada u periodu od osnivanja prve knjižare do polovine prošlog veka.

Narativnu bazu i ujedno katalog izložbe čini ilustrovana monografija Novi Sad kroz knjigu autora prof. dr Zorice Hadžić i dr Uroša Stankovića, trajni opipljivi legat i podsetnik na značaj Novog Sada u evropskoj istoriji knjige.

Jedan deo pratećeg programa posvećen je nastupima prevođenih, nagrađivanih i uticajnih regionalnih autora i autorki koji u savremenom trenutku pokušavaju da literaturom izađu na kraj sa složenom tematikom migracija, čime se akcenat iz kolektivnog uvodi u domen ličnog, individualnog iskustva intelektualnog i egzistencijalnog kretanja, a publika će mimo toga imati i priliku da izložbom prošeta s autorima kataloga — monografije i stručnim timom Gradske biblioteke.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Sajam knjiga od 3. marta u Novom Sadu 2

Književni paviljon Seobe duša okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

„Hala „ Master“, Aula i Hala 1 Novosadskog sajma, biće pretvoreni u  jedinstveni multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti kakav do sada nije viđen u poslednjoj deceniji na Novosadskom sajmu i kao takav, biće pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada. Naime, u tom periodu,  posetioce svakodnevno očekuje 12 sati programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja u Hali “Master”. U Auli će biti  realizovana multimedijalna izložba Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu,  dok će Hala 1 biti prostor u kojem se organizuju koncerti, pozorišne predstve i različiti performansi“, rekao je Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač na današnjoj konferenciji za novinare.

Program „Seoba duša” otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a, japanski kantautor Miyavi, 3. marta,  koji će prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices svojim nastupom zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta, a nastupaće zajedno sa novosadskim ansamblom Camerata Novi Sad.

„Jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope je novi izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da „oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

“Seobe duša” sa regionalnim piscima

Program Seobe duša okupiće najaktuelnije i najveće savremene regionalne pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Miljenko Jergović, Kristian Novak i Darko Cvijetić, nastojeći da na istraživački, inovativni i konceptualni način posetiocima pokažu istinski značaj knjige kao mesta bega i migriranja u najširem smislu.

Rumena Bužarovska – 3. mart od 18 do 19 sati;

Milica Vučković – 5. mart od 19 do 20 sati;

Miljenko Jergović – 6. mart od 17 do 18.30 sati;

Damir Karakaš– 7. mart od 18 do 19 sati;

Kristian Novak – 9. mart od 18 do 19 sati;

Darko Cvijetić – 9. mart od 19 do 20 sati.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari