Sergej Trifunović o pozorištu "Boško Buha": "Gospodine Peconi, imate dovoljno lokala u vlasništvu u Beogradu" (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srpski glumac i član predsedništva Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, pružio je podršku borbi da se sačuva pozorište „Boško Buha“.

On je rekao da je pozorište „Boško Buha“ na Trgu Republike već 73 godine, od 1950, kada je arhitekta i pozorišni reditelj iz Slovenije Bojan Stupica došao u Beograd, zaljubvši se u srpsku glumicu i u Srbiju.

„On je na teritoriji Beograda otvorio šest pozorišta – Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Boško Buha, Teatar poezije i još dva pozorišta, a 53 godine nakon smrti Bojana Stupice imamo samo dva pozorišta više i nismo u stanju ni da renoviramo ni da ofarbamo to što je Slovenac napravio, a sada izmeštamo pozorište koje je tu bilo 73 godine“, rekao je Trifunović.

On je uputio apel građanima da brane pozorište.

„Želim da apelujem na javnost, da se obratim svima vama koji ste odrastali u pozorištu „Boško Buha“, gledajući predstave, vas koje su roditelji dovodili tamo, koji sad dovodite svoju decu tamo, da se skupite i ne date svoje pozorište. Pozorište koje je oblikovalo i vaspitavalo generacije i gledalaca i glumaca“, naveo je on.

On je naglasio da je glumac Milorad Mandić Manda „dao život za to pozorište, on je umro zbog tog pozorišta, na sceni“.

„Želim da se obratim i srpskom državnom vrhu, šta god ja mislio o njima, šta god oni mislili o meni. Molim vas, zaustavite ovaj kulturocid“, poručio je Trifunović.

On se obratio i Predragu Rankoviću Peconiju.

„Gospodine Peconi, siguran sam da imate dovoljno lokala u svom vlasništvu u Beogradu, da Vam iseljavanje pozorišta „Boško Buha“ apsolutno nije potrebno“, rekao je glumac.

Trifunović se za kraj obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Ako ste zaustavili otimanje pozorišta na Banovom Brdu, pozorište „Boško Buha“ je mnogo bitnija institucija. To je kulturno obeležje ovog grada i mora ostati tamo gde jeste i ne sme posustati pred krupnim ili sitnim ili bilo kakvim kapitalom“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari