Sergej Trifunović: Da sam bio mrtav, digao bih se iz groba da radimo "Munje:opet!" 1Foto promo Samir Ćerić Kivačević

 

Uz najavu „Kultne Munje vraćaju se novim nastavkom u motovunski Kino Trg“, i podsećanjem da su „Munje“ iz 2001. bile jedna od glavnih atrakcija tada trećeg Motovun Film Festivala, novo ostvarenje reditelja Radivoja Raše Andrića, „Munje:opet!“, prikazano je na jubilarnom, 25. festivalu, u nedelju 23. jula, u okviru Glavnog programa, a ispraćeno je salvama aplauza i ovacija.

Iz ekipe filma najveća pažnja hrvatskih medija bila je usmerena na Sergeja Trifunovića koji u ovoj kultnoj urbanoj komediji igra Popa – prošlo je oko dvadeset godina, a Pop još uvek sanja o svom muzičkom uspehu, iako svira muzičke obrade hitova iz 80-tih godina….

Sergej Trifunović: Da sam bio mrtav, digao bih se iz groba da radimo "Munje:opet!" 2
Foto promo Samir Ćerić Kovačević

U festivalskom programu Razgovor u vrtu Sergej je najavljen kao „glumac, pisac, političar, pjevač karaoka, i čovjek od mnogo zanata“, a predstavljena je i njegova hvaljena autobiografska knjiga „Stovarište“.

Kako je istakla selektorka Milena Zajović tokom razgovora , on je spisateljske „vještine izbrusio pišući članke za Playboy dok je živio u Los Angelesu i lovio holivudsku karijeru. Ponudu za pisanje knjige isprva je odbio zbog vremena koje pisanje zahtijeva, ali konačno je popustio – „Bog ga je čuo i dao mu je koronu“.

Iz knjige pune priča i pesama kao lično najvažniju Zajović je izdvojila pesmu „U osvit Trećeg svjetskog rata“, čiji izbor naslova prati i Sergejeva zabavna anegdota: „Bilo je to posle pozorišne premijere Julija Cezara gde sam bio vrlo napušen i pijan. Neko je rekao da Treći svetski rat upravo započinje, što sam poverovao“.

– Pisao sam o stvarima koje su se događale meni, ali iz druge perspektive. Ipak, uprkos ljubavi prema pisanju ne nameravam da se posvetim spisateljskoj karijeri. Nemam još jednu godinu i po da budem ispred kompjutera i pišem. Želim da glumim, želim da putujem oko sveta, želim da radim mnoge druge stvari. Pisanje traži velike žrtve – objasnio je Sergej.

Sergej Trifunović: Da sam bio mrtav, digao bih se iz groba da radimo "Munje:opet!" 3
Foto promo Samir Ćerić Kovačević

Kako je istakao u Razgvoru u vrtu, najdraže od svega mu je da i dalje igra jer je, pre svega, glumac.

– To mi je osnovna stvar. Kao što je jedan veliki reditelj rekao: „Ti si sam svoje platno, bojiš sam po sebi“, glumac je ujedno i autor i izvođač. Koristi svoje telo, ruke, jezik, koristi sebe – rekao je Sergej, a svoju ulogu Popa i učešće u antologijskoj komediji „Munje“ iz 2001, opisao je kao najbolju zabavu na kojoj je ikada bio.

– Poziv Raše Andrića da ponovimo i nastavimo zabavu odmah sam priihvatio. Da sam bio mrtav, digao bih se iz groba da radimo „Munje:opet!“ – istakao je jedan od naših najdarovitijih glumaca.

Na kraju motovunskog Razgovora u vrtu dotakao se i zanimljivog detalja u svojoj biografiji, u kojoj piše kako nije završio ništa osim osnovne škole.

– U suštini sam čovek koji ne završava ništa, ne samo školu. Tata-mata sam svih zanata. Završio sam osnovnu, zatim mi se u srednjoj dogodilo nešto, mislim da je pubertet – našalio se Sergej Trifunović, ističući da je za njega iskustvo ipak najbolja škola.

U glumačkoj ekipi „Munje:opet“ su i Boris Milivojević, Nikola Đuričko, Maja Mandžuka, Jelisaveta Seka Sablić, Ivana Zečević, Stefan Bundalo, Nikola Vujović, Danijela Vranješ, Nada Blam, Denis Murić, Mirjana Đurđević…

„Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema djevojaka, nema keša, nema ni doživljaja. Kao i uvijek, ne razumiju se sa svijetom i novom glazbom koja vlada. Gojko cvjeta, kralj je Beča i uspješni glazbeni producent. Upravo je izbacio novi hit pjevačice Mile Sile“, stoji u festivalskoj najavi za „Munje:opet!“, nastale po scenariju Srdje Anđelića,

„No dio pjesme je “posuđen” od školskih kolega. Istovremeno, velikodušni Gojko organizira proslavu godišnjice mature u Beču jer velika većina razreda živi po svijetu. Zna se tko jedini nije pozvan! Stare rane se ne zaboravljaju. Pop i Mare, blijedi kao kreč, moraju u Beč. Na putu će sresti mlade šampione kemije i razne osobe/spodobe, među kojima i bivšu razrednicu Smilju Torturu. Neka avantura počne. Opet! „, zapisano je o filmu Raše Andrića.

Na jubilarnom, 25. Motovun Film Festivalu, koji se ovog leta prvi put odvija na dve lokacije – sa slavnog motovunskog trga večeras se trajno „seli“ na bajkovito brdo Petehovac iznad Delnica, „Munje:opet!“ imaće još jednu projekciju – 28. jula na novoj lokaciji, u bioskopu Francis Ford Kupola u “Vražjem vrtu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari