Šesti festival dokumentarnog filma u Zrenjaninu 1

Zrenjanin je domaćin šestog festivala dokumentarnog filma „Da nam živi, živi rad“ u organizaciji Radničkog video kluba, koji deluje u okviru Zrenjaninskog socijalnog foruma od 2011. godine a pokrenut je na inicijativu sociologa dr Nebojše Popova, kako bi značajnih događaji ostali zabeleženi.

Naše interesovanje u početku su bili događaji u „Jugoremediji“ i radničkoj samoupravi, koja je vodila borbu za očuvanje fabrike.

Kako je ova tema bila opasna u vremenu kada se otimala društvena imovina, mediji nisu iskazali interesovanje za ovaj vid samoorganizovanja, tako da se ova grupa aktivista upustila u projekat prikupljanja arhivske građe za prvi dokumentarni film. Potom je osnovan festival a naša radnička produkcija sada broji 15 snimljenih filmova – objađnjava aktivista Robert Fai iz Radničkog video kluba.

Ove godine fetsival se održava u Centru banatskih Švaba u Zrenjaninu. Biće prikazani filmovi “Odbačeni” autora Aleksandra Reljića, “Nikog nije briga” autor NFC „Filmart“, “Katar” autora Ognjena Petkovića, “Tiket ili Život,”autor ZSF, “Muzej Trudbenik“,autor Kolektiv muzej Trudbenik.

Kako je saopštio organizator, posetioce očekuje I debata pod nazivom „Levica, kultura, socijalne borbe…“ i razgovor sa autorima. Specijalni gosti festivala su Želimir Žilnik (Srbija), Nikolče Slavevski (Severna Makedonija) i Aleksandar Reljić (Srbija). Planirano je da bude održan drugi sastanak mreže Kino klubova Srbije U toku festivala biće izložene instalacije izložbi “Pobijeđeni s ljubavlju” autora Nikolčeta Slavevskog, “Fabrike smo vam dali” autora i kustosa Kontekst kolektiva i CZKD, “Da nam živi, živi rad…”a autori su Zrenjaninski socijalni forum i fotograf Međo Zoran. Festival će se održati u Centru banatskih Švaba “Haus regina”, u sbotu, 25. Maja u terminu od 10,30 do 16 časova. Prevoz iz Beograda –kreće u 9 časova, ispred plave lokomotive (bivša željeznička stanica,) Prevoz iz Novog Sada kreće u 9.30 časova ispred CK 13 a prijave se mogu vršiti na mejl agitpropŽzsf.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari