– Čak i oni najmlađi, koji o Sarajevu počinju da saznaju tek zahvaljujući manifestaciji koja se već četvrtu godinu odigrava pod nazivom Dani Sarajeva u Beogradu, povezali su ovaj grad sa teško objašnjivim pojmom „sevdah“, koji iz godine u godinu stiže zahvaljujući pre svega koncertima Damira Imamovića, savremenog interpretatora ove vrste muzike i miljenikom beogradske publike.

I on se jednako raduje Beogradu, kako je i rekao juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada povodom početka Dana Sarajeva, gde će promovisati svoj nedavno objavljeni solo album, nastupajući pred ovdašnjom publikom već sedmi put, ali ovog puta (sutra u 21 sat) na Kolarcu, dvorani koja je svojevremeno ugostila najveće zvezde sevdaha poput Nade Mamule, Himze Polovine, Safeta Isovića i drugih. Imamović je istakao i da, je ova manifestacija, iako je svoj život započela kao obeležavanje početka opsade Sarajeva za vreme rata devedesetih i to kao manifestacija za odbranu ljudskih prava, uspela da prevaziđe taj okvir i da postane važno i profilisano kulturno zbivanje u kome se predstavlja najbolje od najboljeg. Pored Imamovića, drugi veliki koncert biće nastup Amire Medunjanin koja ne peva samo sevdalinke, već i makedonske, pesme sa Kosova, kao i strane numere, u pratnji Bojana Zulfikarpašića, jednog od najznačajnijih pijanista Evrope danas.

Sve počinje otvaranjem izložbe grupe sarajevskih fotografa „ObjektivNo“ u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda večeras u 17 sati. Bioskopska dvorana DKC biće i prostor u kome će se odvijati filmski program. Poseban segment programa su gostovanja sarajevskih pozorišta, koja takođe počinju već danas kada će u 20 sati predstavu „Ovo je Jonesko, budalo“ u Bitef teatru izvesti Sarajevski ratni teatar – SARTR. Pored njih, svoje predstave na Danima Sarajeva u Beogradu izvešće i Kamareni teatar 55 i Narodno pozorište Sarajevo.

Želeći da se ovo druženje ne dešava samo jednom godišnje, već i između dva festivala, Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je i osnivač manifestacije, u saradnji sa sarajevskim pozorišnim festivalom MESS, pokrenula je konkurs za dramski tekst na temu odnosa Beograda i Sarajeva. Tri odabrana rada imaće scenska čitanja na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Centra za kulturnu dekontaminaciju, koji će biti i prostor u kome se održavaju tri panela o nasilju u sportskim manifestacijama, o tome kako da nam se prošlost ne ponovi i o odnosima u regionu, 15 godina nakon Dejtona.

Ove godine Grad Beograd, tačnije njegova Agencija za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju još više je podržala Dane Sarajeva, kao priliku da se nastavi svojevremeno nasilno prekinut jedinstven kulturni proces, kako je istakao Danko Runić iz Agencije i da se nakon ove kulturne saradnje, koja je mnogo brža i efikasnija, nastavi saradnja na polju ekonomije i politike. Takođe, ovo je i prilika da se uspostavljaju i poboljšavaju na samo odnosi između dva glavna grada već i između dve države – Bosne i Hercegovine i Srbije. Dane Sarajeva u Beogradu podržali su i Britanska ambasada, Fonda za otvoreno društvo i Balkanski fonda za demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari