Siniši Iliću novčana nagrada 1Foto: Boris Burić

Žiri za nagradu 56. Oktobarskog salona odlučio je da se ove godine dodele tri nagrade – jedna novčana i dve počasne, saopšteno je u subotu u Muzeju grada Beograda.

Siniša Ilić umetnik iz Beograda je lauerat novčane nagrade u iznosu od 250.000 dinara za instalaciju “Bez predloga konkretnog rešenja”, a počasne nagrade su pripale umetnicima Sun Sjunu za rad Neka delanja koja još nisu odrađena u Revoluciji, i Anastasiji Veprevoj za rad Rekvijem za romantičnu ljubav.

Nagrada Kulturnog centra Beograda koja podrazumeva održavanje samostalne izložbe 2018. godine u jednom od galerijskih prostora KCB i Savremene galerije Subotica, ravnopravno je dodeljena umetnicima Bojanu Fajfriću i Asako Široki.

Žiri za nagradu 56. Oktobarskog salona je radio u sastavu: Gunar B. Kvaran, direktor Muzeja moderne umetnosti u Oslu Astrup Fearnley; Jelena Krivokapić, istoričarka umetnosti i kustos Prodajne galerije „Beograd“; Milorad Mladenović, umetnik i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok su o nagradi Kulturnog centra Beograda odlučivali Gordana Dobrić, kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Zorana Đaković, koordinatorka Oktobarskog salona, i Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica.

Ovogodišnji Oktobarski salon prvi put je održan kao bijenalna manifestacija a oblikovao ju je britanski kustos Dejvid Eliot pod naslovom “Ljubavni zanos”. U KCB kažu da je ovogodišnju izložbu Salona do 4. novembra videlo oko 16.000 posetilaca što je, kako tvrde, skoro tri puta više u odnosu na prethodna izdanja ove smotre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari