Film „Šišanje“ mladog reditelja Stevana Filipovića, odnedavno i Danasovog kolumniste, danas će biti prikazan na specijalnoj projekciji u britanskom parlamentu. Ova ozbiljna društvena drama koja se bavi jednim od gorućih problema u Srbiji, desničarskim, neonacističkim grupama, često oformljenim oko navijačkih jezgara sportskih klubova, istovremeno daje i kontekst savremenog srpskog društva i ideološke klime koja pogoduje njihovom formiranju i jačanju.

Film je nastao po scenariju Dimitrija Vojnova, a igraju: brilijantni Nikola Rakočević u naslovnoj ulozi, Viktor Savić, Bojana Novaković, kao i starija generacija glumaca – Predrag Ejdus, Dragan Mićanović, Nikola Kojo, Nataša Šolak. Pred odlazak u Veliku Britaniju na ovu nesvakidašnju projekciju, Stevan je za Danas pojasnio kako je do nje došlo.

– Ideja za prikazivanje „Šišanja“ u Britaniji potekla je od Nataše Kočiš, koja je član srpskog City kluba u Londonu, kao i udruženja Serbian Councile of Great Britain. Ona je, pošto radi u tamošnjoj vladi, predložila britanskim parlamentarcima da se film prikaže jer je značajan zbog toga što se bavi problemima koji su na ovaj ili onaj način doticali Englesku, a sada i našu zemlju. Meni je to zvučalo odlično ali nisam mislio i da će se dogoditi. Međutim, Nataša mi se javila i rekla da je uspela da organizuje tu projekciju. Tako da će se danas u Britanskom parlamentu održati specijalna projekcija „Šišanja“ i razgovor sa britanskim poslanicima i predstavnicima srpske zajednice posle filma. Mislim da je to veoma dobro, pogotovo sa stanovišta naše zajednice tamo jer se predstavljenje ovdašnje kulture u dijaspori uglavnom svodi na gostovanje kulturno umetničkih društava i izvođenje folklornih igara, a malo se vidi od one umetnosti koja predstavlja sadašnji trenutak u našoj zemlji. Ljudi u dijaspori odsečeni su od realnosti sopstvene otadžbine. Druga važnost ove projekcije je ta da do sada nije bilo prikazivanja domaćeg filma u engleskom parlamentu, kao i to što posle, u diskusiji, možemo da čujemo od njihovih poslanika kako se mogu rešavati problemi prikazani u filmu i kako su ih, na kraju, oni rešili.

Još jedna projekcija „Šišanja“ zakazana je za 9. februar na Oksfordu. Izveštaj sa projekcije filma u Britanskom parlamentu, reakcijama engleskih poslanika i predstavnika srpske zajednice, kao i o razgovoru koji će potom uslediti, specijalno za Danas preneće sam Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari