Školski dan na Sajmu knjiga 1

Ministar prosvete Mladen Šarčević otvorio je danas tradicionalni Školski dan na Sajmu knjiga, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata, školskih bibliotekara…

Izdavači su za ovaj dan pripremili sadržajan program, namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i nastavnicima.

„Nama uvek kažu da smo na marginama Sajma knjiga, ali bez ovakve publike i ovolike gužve Sajam ne bi bi to što jeste. Đaci su i dobri kupci, i znam da od džeparca koji su uštedeli kupuju dobre knjige. Mi smo se potrudili da na štandu Ministarstva prosvete predstavimo sve što se inovativno dešava u obrazovanju. Tu je novi predškolski program Godine uzleta, u osnovnom obrazovanju predstavićemo modele učeničkih zadruga, obrazovanje za demokratiju, za medije i komunikacije, a što se tiče srednjeg posetioci će moći da saznaju više o starim i novim dualnim obrazovnim profilima i Erazmus plus program u preduniverzitetskom obrazovanju. U oblasti visokog obrazovanja predstavljene su visokoškolske ustanove koje ostvaruju dobru internacionalizaciju“, preneo je resorni ministar samo deo ponude u okviru pratećeg Sajma obrazovanja.

Šarčević je rekao da je Sajam dobra prilika da se pogleda ponudu izdavačkih kuća i napomenuo da ga raduje što su neki od udžbenika domaćih izdavača dobili nagrade na nedavnom Frankfurtskom sajmu knjiga.

A jučerašnja organizovana poseta najbrojnijoj sajamskoj manifestaciji nekim đacima je bilo dobro opravdanje da izostanu iz škole, dok su redovni čitači posetu Sajmu iskoristili da obogate svoje kućne biblioteke.

U razgovoru sa osnovcima i srednjoškolcima čuli smo da su im najzanimljivije knjige sa ljubavnom tematikom, da rado čitaju fantaziju i horore dok je školska lektira današnjim generacijama uglavnom dosadna. Kažu da umesto lektire više vole da pogledaju filmove rađene po motivima književnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari