Skulpture i crteži Lazara Markovića u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina 1Foto: ALUZ - Crtež "Krug" Lazara Markovića

U Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina, u sredu 7. aprila, biće otvorena samostalna izložba skulptura i crteža „Pravougaonik i u njemu pokoji krug“ likovnog umetnika mr Lazara Markovića.

Naziv izložbe, prema rečima autora, nametnuo se kao potreba da se fokusira na tri likovna elementa, kompoziciju, liniju i oblik.

-Skulpture su nastavak rada, započetog na specijalističkim studijama. Tada sam se usmerio ka arhitektoničnosti u skulpturi, koja može da se istražuje kroz više aspekata, od statike do konstrukcije. U svome radu fokusirao sam se na konstrukciju. Konkretno, arhitektoničnost kroz gradnju skulpture. Crteži na ter papiru su dodatak ovoj izložbi, formatirani su u krugove, gde je crtež izveden nanošenjem akrilnog kita, grebanjem, bojenjem i na kraju šmirglanjem. Oba činioca izložbe formatirani su u obliku pravougaonika. Skulpture su postavljene na podu, gde su im krugovi „oduzeti“, tu se nalazi prazan prostor. Kružni crteži su „dodati“ na zid, koji je pravougaoni – objašnjava mr Lazar Marković.

Skulpture i crteži Lazara Markovića u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina 2
Foto: ALUZ – Crtež „Krug“ Lazara Markovića

Lazar Marković, rođen 1960. godine u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao  grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio je master studije za slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Završio je i specijalističke studije „Skulptura u terakoti“, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je izlagao na 61 samostalnoj izložbi i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od Rima, Tokija, Dortmunda, Majamija, Amsterdama, Soluna, do Novog Sada i Subotice. Izlagao je fotografiju na 6 samostalnih izložbi.

Izložba će biti otvorena u sredu, 7. i trajati do 23. aprila 2021. Kako navode u Asocijaciji likovnih umetnika Zrenjanina, zbog posebnih zdravstvenih mera, neće biti održano svečano otvaranje izložbe, ali će toga dana, u periodu od 14 do 18 časova, umetnik biti u galeriji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari