Slavko Štimac kao slavni bokser 1

Kazalište Ulysses, u koprodukciji s Bitef teatrom iz Beograda, zakazalo je premijeru predstave „Doručak šampiona“ o proslavljenom jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu, u režiji Aleksandra Švabića, za 12. avgust u Tvrđavi Minor na Malim Brionima.

Glavnu ulogu tumači Slavko Štimac, a uz njega nastupaju Lucija Šerbedžija, Jerko Marčić, Dejan Dedić i Katarina Bistrović Darvaš.

Dramaturgiju potpisuje Nataša Rajković, a muziku Damir Urban, scenografiju Davor Sanvincenti, scenski pokret Staša Zurovac, kostimografiju Maria Marković, oblikovanje svetla Andrej Hadinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco. Predstava će se igrati svake večeri do 16. avgusta.
Predstavu koja je trebalo da bude nazvana imenom slavnog šampiona u toj nameri omela je volje porodice boksera da ne ustupi prava na korišćenje njegovog imena. Zbog toga je Teatar na Brionima, inače idejni projekat Radeta Šerbedžije i njegov supruge Lenke Udovički, izdao i saopštenje u vezi sa čitavim slučajem.

„U toku razvoja ideje projekta i pripremi materijala nismo mogli pretpostaviti kako će naša namera odavanja pozorišne počasti Mati Parlovu predstavljati problem njegovim najbližima. Naime, verovali smo kako će njegovoj porodici i rodbini biti naročito drago što se uspomena na ovog sportskog velikana i dalje neguje. Nismo najpre bili upoznati s činjenicom da je o porodica zaštitila verbalni žig MATE PARLOV u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, no obratili smo se im se odmah nakon što je ideja o realizaciji ovoga projekta konačno usvojena, te nakon što je tekst predstave počeo dobijati svoje prve obrise“, kaže Kazalište Ulysses. „S gospođom Parlov ušli smo u pregovore paralelno s početkom prvih glumačkih proba, nudeći joj i finansijsku naknadu za korišćenje imena njenog pokojnog supruga. Takođe, na zahtev joj je dostavljen i tekst predstave, a iz kojeg je vidljivo da je lišen ikakvih kontroverznih detalja, prizora iz privatnog života ili negativnih konotacija.

Nažalost, ona je tekstu dala negativnu presudu i zabranila korišćenje njegovog imena, objašnjavajući svoj postupak time da je tekst predstave u biti samo okvirni predložak podložan promenama i dopunama tokom umetničkog procesa. Radni naziv autorskog projekta ‘Mate Parlov’ preimenovali smo stoga u ‘Doručak šampiona'“, stoji između ostalog u saopštenju pozorišta o promeni naziva predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari