Slika britanskskog majstora koju su ukrali mafijaši, vraćena vlasniku posle 54 godine 1Foto: (FBI via AP)

Slika britanskog majstora nastala u 18. veku, koju su mafijaši uz opomoć jednog političara ukrali 1969. godine, vraćena je porodici koja ju je za 7.500 dolara kupila u vreme Velike Depresije 1930-ih godina – objavila je u petak kancelarija američkog FBI-ja u Solt Lejk Sitiju.

Sliku „Učiteljica“ veličine 102×127 santimetara je napravio Džon Opi (John Opie) koji je napravio još jednu, sličnu, a ta se čuva u galeriji Tejt u Londonu.

Vlasti veruju da je Opijeva slika ukradena uz pomoć jednog nekadašnje poslanika iz Nju Džersija i da je potom godinama šetala između mafijaša pre no što je završila u gradu Sent Džordž na jugu američke savezne države Jute.

Jedan žitelj Floride je 1989. godine od Džozefa Kovela Starijeg – osuđenog mafijaša povezanog s porodicom Gambino, kupio kuću na Floridi, a u prodaju je bila uključena i Opijeva „Učiteljica“, saopštio je FBI.

Kada je novi vlasnik umro 2020. godine, računovodstvena firma čiji je posao bio da proda njegovu imovinu, tražila je procenu slike. Utvrđeno je da je to, po svoj prilici, slika ukradena 1969. godine.

Sliku je FBI držao dok nije razrešeno ko je vlasnik, pa je 11. januara ove godine vraćena doktoru Frensisu Vudu (96) iz grada Njuarka, sinu prvobitnog vlasnika, doktora Erla Vuda koji je sliku kupio 1930-tih godina, naveo je FBI.

Opi je slikao istorijske prizore i portrete, među kojima i britanske kraljevske porodice. Njegovi radovi se skupo prodaju aukcijskim kućama Sotbi i Kristiz, a jedna je 2007. godine prodata za bezmalo milion dolara.

Po navodima FBI-ja, „Učiteljicu“ su iz kuće Erla Vuda ukrala trojica po nalogu bivšeg senatora države Nju Džersi Entonija Imperijalea koji je umro 1999. godine.

Imperijale, političar vatrenog tipa, bio je i većnik u Gradskoj kući grada Njuarka. U žižu javnosti dospeo je 1960-ih godina zalažući se za obračun s kriminalcima, a bio je i sporna ličnost – organizovao je građanske patrole koje su tokom protesta u Njuarku 1967. sprečavale crne demonstrante da uđu u italijanske kvartove tog grada.

Vlasti kažu da su lopovi upali u Vudovu kuću 1969. godine da bi ukrali njegovu kolekciju novčića, ali ih je u tome omeo alarm. Potom je Imperijale od kućepazitelja čuo da je Opijeva slika u Vudovoj kolekciji „od neprocenjive vrednosti“ i istog meseca lopovi su se vratili u tu kuću i ovog puta ukrali „Učiteljicu“, saopštio je FBI.

Jedan od lopova, Džerald Festa, priznao je 1975. godine da je učestvovao u toj provali i rekao pred sudom da su on i njegova dva sadruga radili po nalogu Imperijalea koji im je pre krađe tačno rekao gde se slika nalazi. Festa je svedočio i da je Impreijale sliku uzeo sebi.

Međutim, protiv Imperijalea nije bilo dovoljno dokaza, pa nikada nije bio optužen.

Po navodima FBI, pošto je slika nađena i njena istorija utvrđena, ipak ni protiv koga nije podignuta optužnica jer se veruje da su svi mrtvi. Uz to tri sada umrla lopova već su bila osuđivana zbog svojih mafijaških akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari