David Pužado Foto: David Pužado

Izložba fotografija koje beleži David Pužado nazvana „Slika i reč. Pariska stecišta“ biće otvorena u četvrtak, 8. februara u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Elegične, crno-bele prizore francuske prestonice, koje je svojim objektivom zabeležio David Pužado, prate stihovi pesnika i pesnikinja različitih generacija sa španskog govornog područja.

„Slika govori više od hiljadu reči, ali u ovoj prilici, spoj slike i reči rasprostire se i odjekuje na poseban način“, navodi kustoskinja Monse Ordonjes. „Novi projekat Davida Pužada pruža uvid u evoluciju njegovih radova i suptilno otkriva umetnikov osobeni fotografski izraz. Pužadove fotografije odišu setom kojoj očito nije sklon, a crno i belo pretvaraju se u svetlost u gradu u kom slika okupana svetlošću neprestano privlači pogled.“

David Pužado
Foto: David Pužado

Postavku čini više od trideset fotografija koje su na poseban način povezane sa 25 odabranih pesama. Činjenica da izbor nije slučajan izložbi daje dodatnu vrednost: slike su odabrale pesnike na osnovu njihovog lirskog glasa, što je dovelo do stapanja dva različita talenta i stvaranja novog umetničkog dela većeg dometa.

Nastojalo se da izbor pesnikinja i pesnika bude ravnomeran kako ne bi preovladali stereotipi. Na taj način, ostvareno je i međugeneracijsko povezivanje, čime se ističe vrednost različitih načina izražavanja koji nas ujedinjuju i čine boljim.

David Pužado
Foto: David Pužado

Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 18. aprila. Tokom trajanja će biti organizovan i niz stručnih vođenja kroz postavku i to 17. februara, 9. i 23. marta, kao i 13. aprila. Sva vođenja održavaju se na srpskom, po potrebi i na španskom jeziku. Počinju u 12 časova, a ulaz je slobodan.

O autoru:

Fotograf David Pužado (Barselona, 1972) bavi se kulturnom delatnošću, direktor je festivala Beogradski mesec fotografije, kao i koordinator i kustos filmskog programa Dani katalonskog filma. Kao fotograf već treći put povezuje fotografiju i poeziju. Prvi susret desio se prilikom projekta „Hajme Hil de Bijedma kroz fotografiju“, upravo u saradnji sa Monse Ordonjes. Izložba je prikazana u Institutu Servantes u Beogradu i Budimpešti, kao i u drugim salama u Kataloniji i Mađarskoj. Usledila je postavka „Poezija i azuležo“, gde je dao sliku portugalskoj poeziji, u saradnji sa Institutom Kamoeš i Ambasadom Portugala. Ovog puta, pesnici su ti koji daju glas slikama Davida Pužada.

O kustoskinji:

Monse Ordonjes (Barselona, 1974) kulturna je delatnica i pesnikinja. Bila je urednica knjige „Sjaj reči“ (El Esplendor de las palabras) kubanskog pesnika Delfina Pratsa i držala radionice kreativnog pisanja poezije i proze u Barseloni. Objavila je dve zbirke pesama: „Ničija obala“ (La orilla de los nadie, Promarex Ediciones) 2018. godine i „U Pjongjangu uvek je noć“ (Siempre es de noche en Pyongyang, Huso Editorial) 2021. godine. Čitala je svoje pesme u SAD, Meksiku i Španiji, te objavljivala radove u španskim, severnoameričkim i južnoameričkim časopisima. Trenutno koordinira projekat čitanja poezije u umetničkom prostoru Pijace Svetog Antonija u Barseloni, u okviru manifestacije „Dominical del Llibre de Vell de Sant Antoni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari