Slika savremenog američkog društva 1

Junski Lagunin književni klub zakazan je za večeras u Knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru, a tema će biti zbirka kratkih priča američkog pisca i bukerovca DŽordža Sondersa „Deseti decembar“.

U prevodu Kristine Kalauzov Filipović Laguna je ovu Sondersovu zbirku objavila u svojoj Biblioteci „Amerikana“. O knjizi će večeras govoriti: Kristina Kulauzov Filipović, pisci i književni kritičari Srđan V. Tešin i Mića Vujičić, koji je napisao i pogovor za srpsko izdanje Sondersove zbirke.

Ovu Sondersovu zbirku, koju književni kritičari smatraju jednom od najvažnijih u poslednjih deset godina, čine kratke priče koji je objavio u različitim listovima u periodu od 1995. do 2011. godine. Zbirka je u SAD objavljena 2013. u izdavačkoj kući Random haus. Odmah je dospela na listu Top 10 NJujork tajmsa i osvojila više književnih nagrada.

„Zbirka ‘Deseti decembar’ pokazuje da je ono za šta se misli da je košmar zapravo nova realnost, da je Sonders jedan od najboljih savremenih američkih pisaca, a njegove priče onoliko uvrnute, jezive i poražavajuće koliko i sama Amerika. Dok piše o klasama, seksu, ljubavi, gubitku, poslu, očaju i ratu, Sonders daje presek savremenog društva. Ove priče se bave velikim pitanjima i istražuju našu moralnost, postavljaju pitanja o tome šta nas čini dobrim i šta nas čini ljudima“, kažu u Laguni.

Sam Sonders objasnio je da je naslovnu priču „Deseti decembar“ napisao kad je počeo da se pita kako se nositi sa „sporom i dugotrajnom smrću“. Priča govori o onkološkom pacijentu, koji želi da sebi prekrati život, ali upoznaje dečaka koji mu pomaže da spozna sam sebe.

„Činiti dobre stvari – ključno je mesto Sondersovih priča. Razlikovati veštački izazvanu emociju od stvarne, pružiti ruku davljeniku. Usput biti duhovit… Porodica i društvo su tačke oslonca. Od rođenja, kako piše, nekima je dodeljena odgovornost da odrastaju u totalno sjebanim uslovima. S margine povlači povratnike iz rata, beskućnike, bolesne na smrt, slikajući obrasce društvenog raslojavanja“, piše u pogovoru srpskog izdanja Sondersove zbirke.

Geofizičar i pisac

Američki pisac kratkih priča, romansijer i esejista DŽordž Sonders (1958) radi kao profesor na Univerzitetu Sirakuza u državi NJujork. Dobitnik je više američkih nagrada za kratku priču i Bukerove nagrade za roman „Linkoln u Bardu“ 2017. godine. Pre nego što je postao jedan od vodećih pisaca „konzumentske i otuđene Amerike“ kao inženjer geofizike bavio se tehnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari