Slikanje na kosi i srpski kubizam Srđana Kuljanina: 20 godina umetnosti u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine 1Foto;: Falerija KNU Promo

Izložba „20 godina umetnosti“ Srđana Kuljanina biće otvorena u ponedeljak, 18. decembra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Srđan Kuljanin rođen je 24. 1. 1988. godine u Hercegovini u Čapljini. Godinama živi i stvara u Beogradu.

Domaćoj i svetskoj javnosti poznat kao frizer-umetnik po njegovoj jedinstvenoj tehnici slikanja na kosi.

U 2022. godini pokazao je da za njega umetnost nema granica i okušao se i na platnu kreirajući Srpski kubizam.

Češalj i makaze ljudima su gotovo uvek prva asocijacija na sređivanje kose i frizerski zanat.

Međutim, kada je u pitanju Srđan Kuljanin, to baš i nije slučaj, ovde priča poprima sasvim drugačiji tok radnje.

Sa svojih trideset pet godine, Srđan je od običnog mladog frizera željnog rada i afirmacije postao persona koji uživa reputaciju jednog od najpoznatijih i najboljih beogradskih frizera, osoba čije se ime sa poštovanjem izgovara i van granica naše zemlje.

Srđan Kuljanin
Foto: Likovna galerija Kolarčeve zadužbine Promo

 

Kako to obično biva kada je reč o onima koji postižu vrhunske rezultate u svom poslu, Srđan je od ranog detinjstva pokazivao sklonost ka profesiji kojoj je danas potpuno posvećen.

Dobro se seća da su mu kao detetu omiljene igračke bile makaze i fudbalska lopta.

Ipak i pored pasionirane ljubavi prema fudbalu, obzirom da potiče iz fudbalske porodice, nešto je drugo ipak odredilo njegov životni put i karijeru.

Srđan Kuljanin
Foto: Likovna galerija Kolarčeve zadužbine

Tajne muškog šišanja otkrio je u salonu poznate frizerke Sandre Bujošević, da bi potom dobio posao kod legendarnog Srete Kovačevića, koji mu je, kako ističe, nesebično preneo svoje ogromno znanje o oblikovanju i farbanju ženske kose.

Višegodišnji staž kod Srete Kovačevića bio je odlična preporuka za angažman u salonu poznatog beogradskog frizera Aleksandra Kapriša, gde je Srđan „utvrdio gradivo“ i shvatio da je potpuno spreman za samostalni angažman.

Otvaranjem lokala na Novom Beogradu pokrenuo je sopstveni posao, da bi danas, par godina kasnije, s ponosom mogao da istakne da je njegov salon „SK“, definitivno jedan od prestižnijih salona u prestonici.

Slike na kosi

Uprkos brojnim obavezama, Srđan Kuljanin ne zapostavlja usavršavanje pa, shodno svojim afinitetima, slobodno vreme koristi za izražavanje svoje kreativne strane ličnosti.

Pre par godina široj društvenoj javnosti prezentovao je specijalnu tehniku slikanja na kosi, jedinstvenu u svetu, koja je od strane zavoda za intelektualnu svojinu okarakterisana kao potpuni svetski raritet. Izrada ovih malih remek-dela, kreiranih pomoću farbe i sprejeva u boji, veliki je frizerski poduhvat i zahteva višesatnu posvećenost radu i bojenju.

Srđan Kuljanin
Foto: Likovna Galerija Kolarčeve zadužbine Promo

Do sada je Srđan odradio približno 100 takvih „slika“, mahom za fanove domaćih i stranih muzičkih bendova i izvođača.

Spisak muzičkih izvođača je dug, ali treba napomenuti neke ̶ Goblini, Van Gog, S.A.R.S, Samostalni referenti, Riblja Čorba itd.

Veliki poklonici njegovog rada jesu i poznati ženski DJ-evi, Nina Kravitz, Deborah de Luca, Marika Rosa, itd. Ovaj mladi, uspešni frizer svoje veliko znanje i iskustvo nesebično deli sa onima koji su tek na početku karijere, stoga se često može videti u ulozi gosta-predavača u Školi za negu lepote, koju je inače sam svojevremeno pohađao.

Osim teorijsko-praktično rada sa budućim kolegama, Srđan je u saradnji sa nekoliko privatnih kompanija pokrenuo niz društveno korisnih akcija i donirao bivšoj školi neophodan potrošni materijal za njeno bolje i kvalitetnije funkcionisanje.

Među najuticajnijim frizerima današnjice

Tokom pandemije COVID 19 koja je zahvatila ceo svet, prestižni frizerski časopis „ESTETICA“ uvrstio je Srđana među 250 najuticajnijih frizera današnjice. Časopis je stručnom selekcijom izabrao međunarodne frizere koji osim svog dugogodišnjeg rada imaju dara i sposobnosti da postavljaju društvene trendove i menjaju svet oko sebe.

Slikarstvo i autorsko delo

Ipak to nije sve, ovaj mladi beogradski frizer otisnuo se među likovne umetnike i time otvorio novo poglavlje u svom kreativnom zanosu.

Srđan se tokom ove godine okušao na slikarskom platnu, kreirajući novi umetnički pravac,srpski kubizam.

Na već postojeću formu kubizma kao globalnog likovnog pravca ugrađeni su nacionalni elementi iz bogate istorije srpskog naroda.

Za relativno kratko vreme, Srđanovi likovni radovi pronašli su svoje mesto u mnogim galerijama i likovnim kolonijama, a može se pohvaliti da je bio izlagač na pet grupnih i dve samostalne izložbe.

Javno prezentovanje umetničkih radova, donelo mu je neočekivanu pozornost i veliki broj pozitivnih kritika kako likovne zajednice, tako i poštovalaca kulture.

Njegove slike predstavljaju spoj modernog i arhaičnog, odišu srpskom tradicijom, optimizmom, snagom i vedrinom života koji uprkos teškim trenucima i nedaćama još uvek opstaje na ovim prostorima.

20 Godina umetnosti

Ove godine, za njega je 20 godina samostalnog rada. Za tih 20 godina, osam godina vodi svoj frizerski salon, postigao je da bude uvršten je u 250 najuticajnijih svetskih frizera (2020. godine), uradio je preko 100 radova na kosi, dobio je priznanje od države za dva autorska dela.

Sa kose je prešao na platno osnivajući novi pravac – srpski kubizam, koji je izazvao veliku medijsku pažnju i interesovanje. Time je postao slikar na frizuri i frizer koji slika, iznova i iznova iznenađujući svojom originalnošću i kreativnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari