srđan kuljanin foto Stefan Todorovićfoto Stefan Todorović

O vizuelnom umetniku Srđanu Kuljaninu mnogo se pričalo sredinom avgusta, na 29. Raškim duhovnim svečanostima, tačnije o njegovoj izložbi „Srpski kubizam“, koja se mogla videti u galeriji Centra za kulturu „Gradac“.

Pored slika iz ciklusa „Srpski kubizam“ najviše pažnje privuklo je Kuljaninovo slikanje na kosi.
To ne treba da čudi budući da je po izvornoj profesiji frizer i, kako kaže za Danas, imao je prilike da zanat uči od najboljih majstora.
„S obzirom da sam ovladao zanatom, hteo sam das se upustim u nešto više. Onda mi je na pamet palo slikanje na kosi. To je trajalo dugo, tražio sam modele, prikupljao materijal. Prvi put nije uspelo, a onda sam dugo vežbao i na kraju je uspelo“, objašnjava umetnik.

srđan kuljaninSrđan Kuljanin kaže da kroz slikanje na kosi i umetničke slike oslikava svoj unutrašnji svet. NJegovo stvaralaštvo najbolje je opisao sociolog Stefan Todorović.

„Kao neko ko ne dolazi iz umetničke branše, već iz društvenih nauka, mislim da na pojavu srpskog kubizma, osim kao formu autorskog izražavanja, treba gledati i kao na novi vizuelni umetnički pravac koji se spontano pojavio, a koji je za relativno kratko vreme zadobio simpatije mnogih kulturnih zaljubljenika i likovnih kritičara. Pionir ovog slobodnog umetničkog pravca Srđan Kuljanin je kroz svoj stvaralački opus upotrebom nacionalnih simbola i elemenata, kombinacijom boja i geometrijskom estetikom, stvorio nešto što u današnje vreme izaziva određene emocije i nešto što reflektuje duh različitog vremena, jedinstven spoj arhaičnog i modernog, klasičnog i avangardnog, konzervativnog i liberalnog. On kroz svoj vizuelni sadržaj na jedan poseban način pripoveda o životu, o ljudima i događajima na ovim prostorima, ali to njegovo pripovedanje nije istorijski definisano, ne potpada ni pod formu fikcije, već je nešto sasvim između“, konstatovao je Todorović.

Srđan Kuljanin (1988) rođen je u Čapljini. Godinama živi i stvara u Beogradu. Domaćoj i svetskoj javnosti najviše je prepoznatljiv kao frizer-umetnik koji na jedinstven način izražava svoj umetnički talenat, kroz upotrebu različitih slikarskih tehnika iscrtavanja kose.

Okušao se i na slikarskom platnu, kreirajući novi umetnički pravac, srpski kubizam. Srđan je iskoristio već postojeći format kubizma kao globalnog likovnog pravca i u njega ugradio prepoznatljive nacionalne elemente, motive i simbole kao što su šajkača, trobojka, ornamenti…

Za relativno kratko vreme, Srđanovi likovni radovi pronašli su svoje mesto na mnogim zidovima domaćih galerija i kolonija. Može se pohvaliti da je imao učešće na tri likovne izložbe na kojima je dobio veliki broj pozitivnih kritika likovne zajednice i velikog broja umetničkih poštovalaca. Obeležavanje dvadeset godina samostalnog rada Kuljanin planira da uobliči u umetnički performans ove jeseni u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari